Sára, Márió
2 °C
6 °C

Horvátország megbukott az EU-vizsgán

2005.03.10. 19:39
Nem tett eleget korábbi ígéreteinek és nem adta ki Hágának a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina tábornokot, így az EU-csatlakozás lehetőségétől is elesett Horvátország. Zágrábbal jövő csütörtökön kezdődtek volna meg a csatlakozási tárgyalások, ha teljesítette volna a feltételeket.

Nem teljesítette az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltételeit Horvátország, állapította meg az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg a huszonöt tagország állandó nagyköveteinek brüsszeli vitája után. Horvátország a hágai Nemzetközi Törvényszékkel (NT) akadozó együttműködése miatt bukott meg a vizsgán.

Mészáros hős

A döntés nem meglepetés azután, hogy Carla del Ponte, az NT főügyésze szerdai beszámolójában elégtelennek minősítette Horvátország együttműködését. Zágráb többszöri felszólításra sem adta ki a gospici szerb civilek lemészárlásáért felelősnek tartott Ante Gotovina tábornokot. A nyolcvanas években Franciaországban köztörvényes bűncselekmények miatt elítélt Gotovinát a horvát jobboldal egységesen nemzeti hősnek tekinti.

A horvát kormányok folyamatosan tagadták, hogy Gotovina az országban tartózkodna, az NT értesülései szerint azonban az országban bujkál, menekülését a hivatalos szervek is segítik.

"Az EU elnöksége arra a következtetésre jutott, hogy nincs megállapodás Horvátország együttműködéséről a törvényszékkel, és ezt közölni fogják a horvátokkal", mondta egy meg nem nevezett EU-diplomata a tanácskozás után. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a csatlakozási megbeszélések a jövő héten bizonyosan nem indulnak el.

Magyarország támogatta

A tagállamok többsége az ülésen azt javasolta, hogy halasszák el a tárgyalásokat, mert Horvátország mindeddig nem fogta el, és nem adta át Hágának a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina tábornokot. Magyarország ebben a kérdésben - Ausztriával, Szlovákiával, Szlovéniával és egy ideig Németországgal is - a tagállamok kisebb köréhez tartozott, amelyek álláspontja szerint a tárgyalásokat a lehető leghamarabb el kell indítani.

Az EU-tagállamok vezetői decemberben tűzték ki a március 17-i tárgyaláskezdést, feltételként kötve ki a teljes horvát együttműködést az ENSZ-testülettel. A csütörtökön alacsonyabb szinten született határozat várhatóan csak egy nappal a kijelölt időpont előtt, jövő szerdán válik véglegessé, amikor külügyminiszteri szinten is szentesítik.