Klaudia
-4 °C
2 °C

Megkezdődhetnek a horvát csatlakozási tárgyalások

2005.10.03. 21:15
Elhárult az akadály a horvát EU-csatlakozási tárgyalások megkezdése elől. Carla Del Ponte Horvátországot és Szerbiát is megdícsérte a háborús bűnösök felkutatásának elősegítéséért. A szerbek a stabilitási paktumhoz csatlakozhatnak jutalmul.

Nagyon pozitívan nyilatkozott Horvátország egüttműködési készségéről az EU külügyminiszterei előtt Carla Del Ponte. A Jugoszlávi területén elkövetett háborús bűnöket nyomozó hágai főügyész nyilatkozata akár a horvát EU-csatlakozási tárgyalások megindításához vezethet.

A főügyésznő jelentése szerint Horvátország az utóbbi néhány hétben immár teljes mértékben együttműködött a hágai testülettel, s "minden tőle telhetőt megtesz Ante Gotovina felkutatására, őrizetbe vételére." Márciusban a teljes együttműködés hiánya miatt döntött a márciusra tervezett csatlakozási tárgyalások elhalasztásáról.

"Ez az első eset, hogy teljes együttműködésről számolhatok be" - mondta Del Ponte. A hétfői luxembourgi EU-külügyminiszteri tanácskozáson Törökország ügye minden mást háttérbe szorított: ennek köszönhető, hogy a horvát tárgyalások ügyében illetékes, öt országból álló EU-csoport és Del Ponte találkozójára, megbeszélésére is csak jókora késéssel, délután került sor.

Del Ponte a szerb együttműködési készséget is megdícsérte, így az EU úgy döntött, hogy megkezdi a csatlakozás előszobáját jelentő tárgyalássorozatot Szerbia-Montenegró csatlakozásáról az együttműködési és stabilitási paktumhoz.