Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Elenyésző hatású az EU bővítése

2004.03.04. 13:16
Nem befolyásolja különösebben az EU gazdasági fejlődését a szervezet májusi bővítése. Egy brit elemzőcég szerint az új tagoknak Délkelet-Ázsiával kell megküzdenie a beruházásokért. A brit gazdaság profitálhat valamennyit a bevándorlókból, akik azonban túl kevesen lesznek a lényegi fellendülés elindításához.
Elhanyagolható gazdasági hatása lesz az EU egészére a nyolc új kelet-európai tagország csatlakozásának - áll az Ernst and Young könyvvizsgálócég gazdaságelemző jelentésében. Az elemzés szerint azonban a brit gazdaság - kellő mértékű munkaerő-bevándorlás esetén - valamelyes érezhető hasznot húzhat a bővítésből hosszú távon. Az elemzőcég szerint ugyanakkor valószínűtlen a tömeges bevándorlás az új tagállamokból.

Súlytalan térség

Az újonnan csatlakozó tagállamok összesített évi nemzeti összterméke (GNP) 331 milliárd dollár, ami a jelenlegi EU összkibocsátási értékének 4 százaléka. Ez hozzávetőleg Belgium gazdasági teljesítményének felel meg - áll a jelentésben.

A csatlakozó országok kibocsátási értékének 80 százalékát Magyarország, Lengyelország és Csehország termeli meg, ami "jelzi, hogy a többi kis kelet-európai csatlakozó államnak milyen csekély a gazdasági súlya" - írja elemzésében az Ernst and Young. A cég szerint mindez nem teszi sokkal vonzóbbá a kibővített EU-piacot a brit exportőrök szemében, főleg annak ismeretében, hogy a brit exportban eddig is elhanyagolható súlya volt a csatlakozó térségnek.

Szereptelenül

Az elemzés szerint a brit gazdaság szereplői részéről "hiba lenne azt várni", hogy a térség a csatlakozás után nagyobb szerepet játszik majd a brit exportban. A nyolc országba irányuló brit kivitel értékének legalábbis meg kellene kétszereződnie ahhoz, hogy a csatlakozás akár csak fél százalékkal növelje hosszú távon az éves brit hazai össztermék értékét.

Nagy-Britannia a következő 10 évben jó eséllyel sokkal nagyobb hasznot húz a feltörekvő ázsiai gazdaságokkal - Indiával, Kínával - folytatott kereskedelemből, mint a kelet-európaiak csatlakozásából - áll az elemzésében.

Harcban Délkelet-Ázsiával

A cég szerint a kelet-európai új tagoknak a brit cégek gyártáskihelyezéseiért szintén főleg a náluk is jóval alacsonyabb munkaköltségű Kínával és Indiával kell versenyezniük; a brit ipari vállalatok 60 százaléka e két ázsiai országba, és nem a csatlakozó országokba tervez gyártást telepíteni a bővítés után is.

Valamelyes érezhető hosszú távú brit haszon a kelet-európai munkaerő bevándorlásától várható. Az elemzés szerint, ha a csatlakozás évi 70 ezerrel növeli az aktív - és főleg fiatal - külföldi munkavállalók nettó bevándorlását, az - elsősorban a munkaköltség csökkenése révén - tíz év alatt összesen 1 százalékkal növelheti az éves brit GDP-értéket. Az Ernst and Young szerint azonban még ennyi többletbevándorló sem várható a bővítés után; az elemzők megjegyzik, hogy az utóbbi időben inkább jelentősen csökkent a jelenlegi EU-n kívülről Nagy-Britanniába érkezők száma.