Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Külföldieknek megfejthetetlen az Időkerék

2004.05.11. 13:07
Esős napokon nem kis bravúr kell ahhoz, hogy bárki az Időkerék közelébe kerüljön. Az árkokban megül a víz, majd napokig sártengeren lehet csak Magyarország új szimbólumához jutni. Azok a külföldiek, akiknek érdeklődését felkelti a háromszázötvenmillió forintba kerülő szerkezet, legfeljebb hosszas kutatómunkával juthatnak érdemi információhoz arról, hogy mit is láttak a Műcsarnok háta mögött.
Magyarország új szimbóluma az Időkerék. De vajon tisztában vannak-e ezzel a turisták, akik hazánkba látogatnak. Netán a barcelonai felszolgáló, a párizsi vécés néni, a londoni pultos, értesülve arról, hogy magyarok vagyunk, máris csillogó szemmel sorolja: Puskás, gulyás, időkerék?

Amúgy tetszik

Tegyünk egy próbát. Az Időkeréknél, a magyar leleményességet jelképező legújabb csodánál, csoportjuktól leszakadó cseheket szólítunk meg, akiknek ruhájára miniatűr cseh zászló van tűzve. A nemzeti identitásukat idegenben is gondosan ápoló turisták simogatják az indiai gránitból faragott szerkezetet, nézegetik a lassan pergő homokszemeket, és talán egy korai Karel Gott sláger dallama mászik a fülükbe.

"Tudják-e, hogy ez mi?" "Nem." "Mégis mire gondolnak?" "Egy homokóra." "És tudják-e, hogy ez mit jelképez?" "Az idő múlását." "És tudják, hogy miért állították ki?" "Nem." "Amúgy tetszik?" "Igen, tetszik."

Ez nem forog?

Tekintse meg képeinket!
A nettó háromszázötvenmillió forintért felállított Időkeréknél arra nem jutott már pénz, hogy egy többnyelvű információs táblát is felállítsanak. Illetve mégis. A biztonsági őr funérlemezból összeeszkábált táblákra mutat. Háromszög alakban állnak egy árnyas fa alatt. "Négy nyelven volt rajta, hogy mi az Időkerék, de a múlt héten jött az a nagy eső, szél is fújt, a papírok leáztak, a maradékot fiúk húzták le róla, így" - és ökölbe szorított kezét a feje fölé emeli, majd hirtelen leengedi. A kereket éjjel-nappal őrzik. A pisztolylövésnek is ellenálló gránitnak úgy lehetne ártani, ha valaki lefújná festékszóró sprayvel, de eddig senki sem próbálkozott.

Középkorú magyar hölgy szólítja meg az őrt. "Ez nem forog?" "Nem, majd szilveszterkor fordítják át újra."

Kisugárzása van, esküszöm

Az információhiányon kívül esős napok után a sár és az Időkerék mellett az árkokban álló víz is megnehezíti Magyarország szimbólumának testközeli élvezését. A másfél méter vastag betonra tett föld alkalmatlan a vízelvezetésre. A biztonsági őr körül összeverődő kis csoportban meg is született a megoldás: kaviccsal kellene felszórni a már amúgy is kitaposott gyeptéglát. A népeknek különben tetszik a szerkezet. P-né például minden nap elsétál ide és megsimogatja az indiai gránitot. "Kisugárzása van, esküszöm" - mondja.

Kínos siker

"Ha az Időkereket nem tesszük villámgyorsan fogyasztásra alkalmassá, akkor az egésznek az értelme veszik el" - érzékeli a problémát Herner János, a kerék ötletgazdája, és önkritikusan hozzáteszi: "Az időhiány miatt mindennel törődtünk, csak a környezettel nem". "Kínos sikerként" értékeli, hogy az információs táblát ellopták. A kiírást minél előbb pótolni szeretnék, de a végleges megoldáson még gondolkodnak. A kerék mellett ponyvával letakart csörlős szerkezetet - ezzel forgatják át szilveszterkor az óriás homokórát - acéllal és üveggel fedik be, amelynek tetejére tett táblán adják a nézők tudtára, hogy mit látnak.

A sár és a pocsolyák kivédésére - egy szintén tervezés alatt álló - pókhálószerű járdarendszert építenek.

És, hogy miért nem lehetett a végleges formában átadni az ország új szimbólumát? Az egyszerűbb válasz az, hogy a kapkodás is az országimázs része. A bonyolultabbat Herner János osztja meg az Index olvasóival: az üvegzsebtörvény megtiltotta alapítványok év közbeni támogatását, ezért a közbeszerzési eljárás miatt lassabban csordogáló pénz kis híján a szerkezet május elsejei átadását is veszélyeztette. "Elárulok egy titkot: még április 30-án is dolgoztunk" - mondja az ötletgazda.