Viola
-6 °C
-2 °C

Egy jobb élet reményében

2003.09.28. 16:51
Éjjellátókat és támogatást kér a görög határőrség az illegális bevándorlás elleni küzdelemhez. A Törökországban táborokat kiépítő embercsempészek tízezrével juttatják át a két országot elválasztó, aknamezőkkel védett határszakaszon a reményüket vesztett menekülteket. Bár az elmúlt évben jelentősen visszaesett számuk, a probléma a helyi rendőrfőnök szerint örök.
Egyre nagyobb gondot jelent az Európai Uniónak az illegális bevándorlás - írja az AP. A hírügynökség Görögországban mérte fel az uniós határok védelmének helyzetét.

Átúsznak a folyón

Az európai Unió jelenleg legkeletibb tagállamába az utóbbi tíz évben közel egymillió illegális bevándorló, az ország lakosságának tíz százaléka érkezett. A legtöbb menekült Törökország felől, a két állam kontinentális határán lép be az unióba.

A görög-török határt a helyenként harminc méter széles Evrosz - török nevén Meric - folyó jelöli ki. A határszakasz egy része alá van aknázva és katonai járőrök védik. Ennek ellenére még az elmúlt évben is közel tizenötezren jutottak be az országba a folyón átkelve - írja az AP.

Elsűlyedtek a gumicsónakok

Nem mindannyian járnak azonban szerencsével. Szeptember 9-én huszonhárom pakisztáni próbált átkelni a folyón kisgyermekeknek való felfújható gumicsónakokban. A hajók nem bírták a terhelést, a csapat összes tagja a vízbe fulladt - írja az AP.

Embercsempészet mindig lesz

A görög hatóságok szerint az igazi problémát az jelenti, hogy az embercsempészek bázisokat építettek ki Törökországban. A határőrség az EU segítségét kéri eszközei mondernizálásához. Elsősorban éjjellátó készülékekre lenne szükségük, hogy már "messzebbről fel lehessen fedezni az illegális bevándorlókat" - mondta el az AP-nek Thanasszisz Szirosz, a határőrség vezetője.

Georgiosz Kokkinisz helyi rendőrfőnök szerint eredményesen lépnek fel a bevándorlók ellen. Míg tavaly alig több, mint tizennégyezren lépték át illegálisan a görög-török határt az Evrosz folyónál, tavalyelőtt még 23 ezer közelében volt a menekültek száma. Sok reményt azonban a rendőrfőnök sem fűz a teljes sikerhez. "Az Evrosz mindig is átkelőhely volt, csak korábban a kábítószert vitték itt át, most az embereket" - mondta az AP-nek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!