Klaudia
-4 °C
2 °C

2009-től minden EP-képviselő ugyanannyit keres

2005.06.23. 17:10
Nem az egyes országok költségvetését terheli 2009-től európai parlamenti képviselőik fizetése. A parlament elfogadta az egységes, hétezer eurós fizetésről szóló módosítást, de még a minisztertanácsnak is rá kell bólintania.

Megszavazott az Európai Parlament csütörtökön egy javaslatot, amely egységesíti az EP-képviselők fizetését, függetlenül attól, hogy szegényebb vagy gazdagabb országból jöttek-e. A képviselők 409 igen, 89 nem szavazattal, 92 tartózkodással fogadták el a módosítást, amely csak utódaikat érinti majd, mivel 2009-től, a következő parlamenti időszak kezdetétől lép hatályba.

Az új szabály szerint a képviselőket havi hétezer eurós (1 millió 728 ezer forintos) fizetés illeti meg, amelyet nem hazájuj költségvetéséből, hanem az uniós kasszából fizetnek. A kezdeményezést még a tagországokat képviselő miniszteri tanácsnak is jóvá kell hagynia; tavaly elutasították azt a javaslatot, amely 8600 euróban állapította meg a fizetést.

Az olasz EP-képviselőknek az egységesítés nagy anyagi visszaesést jelent majd, mivel jelenleg 12 ezer eurót kaptak havonta. A balti államok képviselői azonban örülhetnek, mert nekik havi 800 eurót utal ki kormányuk. A <ä href=http://index.hu/politika/kulfold/eu/epvalasztas/epkepv0615/>magyar EP-képviselők fizetését törvény szabályozza, amely szerint tiszteletdíjuk a mindenkori főtisztviselői alapilletmény két és félszerese, tavaly ez 1,07 millió forintot jelentett. Nyelvvizsgánként további pótdíjak járnak nekik.

A most elfogadott szabály szerint havi 3785 eurós irodaköltség lenne elszámolható, maradna a napi 268 eurós napi költségtérítés, és az utazási költségeket is el lehetne számolni. A képviselőknek a terv szerint adózniuk is az uniós kasszába kellene, bár a tagállamok fenntartják maguknak a jogot, hogy kivessenek adót a saját költségvetésük javára is.