Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szabadabb mozgás az unióban

2003.09.23. 15:25
Az Európai Unió állampolgárai öt év után állandó tartózkodási engedélyt kapnak egy másik tagállamban, egyszerűsödik az adminisztráció, szigorodnak a kiutasítás feltételei. Az EU tagállamai hétfőn politikai megállapodásra jutottak arról a törvénytervezetről, amely kiterjeszti az uniós állampolgárok és hozzátartozóik jogát a szabad mozgásra és letelepedésre az unió területén.
Határok nélküli Európa

A hétfőn megszületett megállapodás jelentős előrelépés a határok nélküli Európa megvalósulása felé. Az Európai Parlament jelenlegi mandátuma alatt elfogadandó tervezet egy irányelvbe foglalja a személyek szabad mozgásával és az idegenrendészeti elvekkel kapcsolatos legfontosabb rendelkezéseket.

Egyszerűbb letelepedni

A megállapodás értelmében azok az uniós állampolgárok és családtagjaik, akik huzamosabb ideje - 5 éve - tartózkodnak egy másik tagállam területén, állandó tartózkodási engedélyt kapnak a fogadó országtól. Ez a rendelkezés az eddigi értesülések szerint a leendő tagállamok állampolgáraira is vonatkozik, amennyiben azok eleget tesznek néhány feltételnek, például tudnak gondoskodni a megélhetésükről. Szakértők szerint az öt évet visszamenőleg veszik majd figyelembe, így a jelenleg 5 éve vagy régebben az unióban élő és dolgozó magyaroknak is jár a letelepedési engedély a törvény hatályba lépése után.

h i r d e t é s
A letelepedéssel kapcsolatos adminisztrációt jelentősen egyszerűsíti, hogy a fogadó államtól ezen túl nem kell külön személyi kártyát (tartózkodási engedélyt) kérni, az országba érkezőket egyszerűen csak nyilvántartásba veszik.

Azokon a feltételeken is szigorítottak, amelyek alapján - jórészt közbiztonsági és közegészségügyi érdekekre hivatkozva - a fogadó EU-tagországok kiutasíthatnak egy másik tagországból érkezett személyt és annak hozzátartozóit. Elfogadták, hogy nem lehet kiutasítani bármilyen okra hivatkozva olyan személyt, aki már legalább 10 éve az adott tagországban él és ez a védelem a vele egy háztartásban élő kiskorúakra is vonatkozik.

Vitás kérdések, eltérő értelmezés

A törvénytervezet néhány részletével kapcsolatban a tagállamok nem tudtak megállapodni. Az eredeti javalat szerint az unió állampolgárai a jelenlegi 3 helyett 6 hónapig tartózkodhattak volna egy másik állam területén bejelentési kötelezettség nélkül. Ezt a javaslatot azonban Nagy-Britannia és Németország képviselői ellenezték.

Hosszadalmas vitához vezetett az is, hogy ki számít hozzátartozónak. Az unió és a tagállami szabályok csak a házastársakat tekintik annak, az Európai Parlament azonban az élettársakra és az azonos nemű partnerekre is ki akarta terjeszteni ezt a státuszt. A megállapodás szerint ezt a kérdést minden tagállam a saját álláspontja szerint döntheti el.