Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Szigorításokkal az illegális bevándorlók ellen

2003.10.21. 15:32
Az európai unió lakosságának 85 százalékát alkotó öt tagállam, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Olaszország belügyminiszterei tanácskoztak tegnap a nemzetközi terrorizmussal és a bevándorlással kapcsolatos kérdésekről a franciaországi La Baule városkában. Az ötök képviselői nem szeretnék, ha országaik lakosságát illegális bevándorlók növelnék tovább, ezért szigorításokat terveznek az unióban tartózkodó idegenek ellenőrzésében.
A miniszterek az MTI jelentése szerint elsősorban azt sürgették, hogy szerepeljen az eddigieknél több személyes adat a külföldi állampolgárok számára kiadott vízumokban. A nemzetközi terrorizmus elleni harcra hivatkozva az ellenőrzéseket azzal akarják megkönnyíteni, hogy élettani (biometrikus) azonosító jelekkel is ellátnák az okmányokat. Ilyenek pédául az ujjlenyomat vagy retina mintázata.

Az EUobserver.com értesülései szerint arról is szó esett, hogy az amerikai hatóságokhoz hasonlóan köteleznék a légitársaságokat arra, hogy az utasnyilvántartás adatait bocsássák a hatóságok rendelkezésre, sőt, ezt az ellenőrzési módszert kiterjesztenék azokra is, akik hajóval vagy autóbusszal érkeznek a kontinensre.

Az előírások szigorítása mellett a szabályozások egységesítése a fő cél, ami különösen fontos a schengeni egyezményben részes államoknak, amelyek között megszűnt a határellenőrzés.

Lassú procedúrák

A konferencián a miniszterek egyetértettek abban, hogy fel kellene gyorsítani a menekültkérelmek elbírálását és az illegális bevándorlók kiutasítását. Ennek megoldását a brüsszeli bizottságtól várják. Felvetődött egy, az államok számára mintául szolgáló egyezménymodell létrehozásának terve is.

Biztonsági zóna a menekültáradat ellen

A közösség számára a legégetőbb probléma jelenleg a Földközi-tenger térségéből érkező menekültáradat. Az EUobserver beszámolója szerint Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter javasolta egy biztonsági zóna kialakítását, amelyet a mediterrán térség uniós országai - Spanyolország, Franciaország és Olaszország - közösen ellenőriznének az észak-afrikai Marokkóval, Algériával és Tunéziával.

Az afrikai kontinensről százával kelnek útra menekültek Európa felé túlzsúfolt, veszélyes vízi járműveken, és sokan vesznek a tengerbe. Éppen múlt pénteken bukkantak hét afrikai - közöttük három gyerek - holttestére az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetén. Az uniós miniszterek szerint csak úgy lehet javítani az áldatlan állapoton, ha az ellenőrzésben mind a menekülteket kibocsátó, mind az azok célpontjának számító országok együttesen vesznek részt.