Valér
4 °C
8 °C

Kisebb csoportokban indulnak nyugatra a csehországi romák

2004.05.05. 09:40
Kisebb csoportokban indult meg a csehországi romák nyugatra vándorlása. Az eddigi kivándorlási hullámokkal szemben azonban most a Nagy-Britanniába tartók nem számolják fel otthonaikat, és "valóban dolgozni mennek".
Ha nem is többtízezres hullámokban, de tényleg nyugatra indultak a cseh romák - írja szerdai számában a Mladá Fronta Dnes. A cseh napilapnak nyilatkozó roma vezetők szerint az észak-csehországi romák a korábbi kivándorlási hullámoktól eltérően most kisebb csoportokban, és valóban munkakeresés céljából indultak Nagy-Britanniába.

Igaza lehet a rémisztgetőknek

A csatlakozást megelőző hetekben a jobboldali brit bulvárlapok és a Sunnal közös tulajdonú Times is százezres roma bevándorlással rémisztgetett.

"Úgy vélem, hogy egy nagyobb hullámra kell számítani Észak-Csehországból" - nyilatkozta a Dnesnek Josef Conka, az ottani romaszervezet vezetője. Az északcseh régióban a romák körében majdnem 90 százalékos a munkanélküliség.

Fenntartják otthonaikat

"Minden elutazót figyelmeztetünk, hogy 11 hónapig nem lesz jogosult szociális segélyre. Ennek ellenére vállalják az utat, ami bizonyítja, hogy ezúttal valóban munkát keresnek Nyugaton" - mondta a Právo című lapnak Emil Voráce, a Khamoro roma egyesület vezetője.

A korábbi roma menekülthullámok idején a távozók minden csehországi vagyonukat pénzzé tették, most azonban megtartják otthoni ingatlanjaikat és ingóságaikat.

Jöhetnek a rokonok is

Miroslav Ferencík, az OPAT szervezet vezetője szerint hasonló a helyzet Ostravában és környékén is, ahol szintén sok ezer roma él, és nagyrészt szintén munkanélküli. "A szomszédokkal indulunk Angliába. Az útra kölcsönöztünk némi pénzt, s az angliai rokonok szállást ígértek. Minden munkát elvállalunk, a feketét is. Ha szerencsénk lesz, akkor rokonaink utánunk jönnek" - mondta a Pravónak az egy 37 éves roma férfi.

Csehország is bevándorlástól tart

A kilencvenes évek második felében több ezer csehországi roma Kanadába menekült a jobb életkörülmények reményében. Kanada ezért vízumkényszert vezetett be a cseh állampolgárok számára. Néhány éve elsősorban Nagy-Britanniába menekültek a csehországi romák, ami komoly feszültséget okozott London és Prága között.

Prágában ugyanakkor arra számítanak, hogy a közeljövőben felerősödik a szlovákiai romák áttelepülése Csehországba.