Géza
-11 °C
-4 °C

Írország meggondolta magát

2004.02.24. 20:59
Írország kormánya kedden bejelentette, hogy az ír szociális juttatásokhoz való hozzáférésük korlátozásával fogadja a most májusban csatlakozó uniós országok munkavállalóit, nehogy visszaélhessenek az ír jóléti rendszerrel. Bejelentette, hogy a konkrét korlátozásokról a kabinet még tárgyalni fog, de hamarosan előterjesztik átfogó elképzeléseiket.
Mary Coughlan szociálisügyi miniszter közölte, hogy a korlátozások semmivel sem lesznek kisebbek, mint amilyeneket Nagy-Britannia foganatosít.

A brit kormány hétfőn bejelentette, hogy két évig nem részesíti szociális juttatásokban az EU új tagállamainak a munkavállalóit, és egy regisztrációs rendszert is bevezet majd részükre. Ezzel együtt az új uniós tagországok polgárai elhelyezkedhetnek nagy-britanniai munkahelyeken.

Hétfőn az ír külügyminiszter megerősítette, hogy Írország tartja magát ahhoz az ígéretéhez, amely szerint az EU május 1-jén esedékes bővítésével egyidejűleg megnyitja munkapiacát az újonnan csatlakozó országok állampolgárai előtt.

Hozzátette: "gazdaságunk erős, és szívesen látjuk azokat, akik Írországba akarnak jönni dolgozni. Tavaly 47 ezer munkavállalási engedélyt adtunk ki, hogy kielégítsük az ország munkaerőigényét, és becsléseink szerint május 1-je után ennek az igénynek a 17-20 százalékát a tíz újonnan csatlakozó országból érkező munkaerő fogja kielégíteni".