Judit
3 °C
7 °C

Keveset ad az unió Irakra

2003.09.25. 16:36
A Bush adminisztráció egyre nehezebb helyzetben van: hatalmas összegeket emészt fel az iraki újjáépítés, miközben az elnököt támadja az ellenzék és kívülről sem számíthat jelentős anyagi segítségre.
Az Európai Unió 200 millió euróval járul hozzá az iraki újjáépítéshez a Financial Times információi szerint. Chris Patten, az unió külügyekért felelős biztosa a múlt héten járt Irakban, hogy felmérje a helyzetet és ennek alapján tesz javaslatot az összegre a jövő héten az Európai Bizottság ülésén.

Az Egyesült Államok, amely jelenleg az iraki békefenntartás költésgeinek legnagyobb részét magán viseli, kevesli a pénzt. Az iraki adminisztráció vezetője, Paul Bremer meg nem erősített világbanki értesüléseire hivatkozva 60-70 milliárd dollárra becsüli az újjáépítés éves költségét az elkövetkezendő 4-5 évben. Ehhez képest az Egyesült Államok csak 20 milliárdot tud erre fordítani a következő költségvetéséből.

"Honnan szedjük majd a hiányzó 40-50 milliárdot?" - tette fel a kérdést Joseph Biden szenátor Bremer meghallhatását követően. Véleménye szerint az Egyesült Államok annyira elmérgesítette viszonyát a nemzetközi közösséggel az iraki háborút megelőző időszakban, hogy nem számíthat 2-3 milliárd dollárnál nagyobb összegű felajánlásra.

A Bush-adminisztrációnak komoly politikai csatározásokat is kell vívnia az iraki pénzek miatt, mivel a demokraták a források hiányára hivatkozva korbácsolják fel az indulatokat a kongresszusban. Szerintük a pénzt nem az iraki, hanem az otthoni utakra, kórházakra, iskolákra és elektromos hálózatra kellene költeni.

Nem növeli az elnök népszerűségét az sem, hogy a katonai szakértők szerint újabb tartalékosokat kell behívni az iraki misszióhoz, mivel a nemzetközi közösség nem tudja kiállítani az utánpótláshoz szükséges 15 ezer embert. A becslések szerint egy egész hónapig is eltarthat, amíg olyan megoldást dolgoznak ki az ENSZ-ben, amely további országok részvételét teszi lehetővé az iraki újjáépítési folyamatban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?