Jolán
2 °C
4 °C

Befenyegette Iránt az EU

2003.09.30. 11:48
Az Európai Unió megszakítja kereskedelmi kapcsolatait Iránnal, ha az nem teljesíti a nemzetközi közösség elvárásait az atomprogramját, az emberi jogokat, a terrorizmus elleni harcot és a közel-keleti békefolyamatot illetően. A BBC beszámolója szerint az unió külügyminiszterei hétfői talélkozójukon határoztak arról, hogy ehhez a négy kérdéshez kötik a kereskedelmi kapcsolatok fenntartását és további bővítését az iszlám országgal.
Atombombát? Ugyan már!

Az unió számára a legfontosabb kérdés továbbra is az atomprogram, vagyis az, hogy Irán végez-e a nukleáris fegyverek előállításához szükséges urándúsítást. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség október végéig adott határidőt Iránnak az ezzel kapcsolatos kételyek tisztázására.

Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint legutóbb hétfőn bukkantak dúsított urán nyomaira egy Teherán melletti üzemben, ami ismét magyarázkodásra kényszeríti az ország vezetőit. Állításuk szerint a használtan vásárolt külföldi berendezések még azelőtt szennyeződtek dúsított uránnal, hogy az országba kerültek volna, és Iránnak eszében sincs atomfegyvert előállítani, csak az ország növekvő energiaigényét akarják kiszolgálni az intenzív atomprogram segítségével.

Jól menne az üzlet

A tizenötök egy éve folytatnak tárgyalásokat a kereskedelmi megállapodásokról az iszlám országgal, amelyek során mindvégig konstruktív megegyezésre törekedtek. Nekik is fontos a kérdés, hiszen az elmúlt év során beindított kereskedelmi kapcsolatok jöedelmezőek, és a legtöbb nagy európai olajvállalatnak is vannak iráni érdekeltségei.

A fenyegetés ingerült választ váltott ki Iránban. "Irán és az Európai Unió a kölcsönös bizalomra alapozva kezdte meg a politikai és kereskedelmi tárgyalásokat, és ahogy nem voltunk hajlandóak feltételekhez kötni ezek megkezdését, nem fogadunk el semmilyen feltételt ezek folytatásához sem." - közölte az iráni külügyi szóvívő az AFP-vel.

Valamit titkolnak?

Az EU minszterei a következő lépést a NAÜ vezetője, Mohamed El Baradei jelentésétől teszik függővé. Az ellenőrzés azonban akadozva halad: az atomenergia-ügynökség múlt hétre tervezett látogatását el kellet halasztani, mert az iráni hatóságoknak több idő kell a felkészülésre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?