Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Rettegésben tartott ír üzletek

2004.02.13. 10:15
Ötből cég közül kettő bűnözők áldozatává vált tavaly Írországban, a vállalkozásoknak évente mintegy egymilliárd eurós kárt okoznak a bűncselekmények. Ezzel párhuzamosan egy év alatt 25 százalékkal növekedtek a biztonsági és biztosítási költségek.
Az üzleti világ szereplőit 938 millió eurós kár érte 2003-ban Írországban - derül ki a Kiskereskedők Társasága (SFA) megrendelésére készült felmérésből. Az adatok szerint nem csak az "intellektuális bűnözők" tevékenysége ad okot aggodalomra: minden tizedik megkérdezett cég erőszakos cselekmény áldozatává vált a 2002 októbere és 2003 októbere közötti időszakban.

Számítások szerint bűncselekményenként átlagosan 3.457 euró a kár, ez 25 százalékos növekedés az egy évvel korábbi helyzethez képest. A feljelentések alapján a fegyveres rablás, a zsarolás, a bankkártya-csalás és a betörés a leggyakoribb bűncselekmény.

Új veszélyek

Az elmúlt egy év alatt 25 százalékkal növekedtek a biztonsági és biztosítási költségek Írországban, ami egyenes következménye annak, hogy a bűnözők ma sokkal szervezettebben, szakszerűbben, ugyanakkor könyörtelenebbül járnak el, mint korábban. Az üzletember-áldozatok egyre inkább arról számolnak be, hogy az őket ért támadások nem a munkahelyen történnek: a bűnözők ott hajtják végre a rajtaütést, ahol az áldozatok biztonsága kisebb, mint a munkahelyen.

Szintén új trend, hogy egyre többen válnak egy éven belül két alkalommal is bűncselekmény áldozatává.

A romló közbiztonság hatására a kiskereskedők több mint fele valamilyen belső megfigyelő-rendszert használ, minden ötödik üzletben rejtett kamerák vannak. A Kiskereskedők Társasága az egyre romló statisztikák hatására felvetette egy olyan egy speciális őrző-védő testület létrehozásának ötletét, amely kizárólag az üzleti élet szereplőinek védelmét látná el.