Rafael
19 °C
33 °C

Az írek már a május 1-jei örömünnepre készülnek

2003.12.03. 11:02
Az EU-elnöki tisztséget január elsejétől ellátó Írország legfontosabb prioritása a bővítés, amelyet történelmi pillanatként kívánnak rögzíteni a köztudatban, és hatalmas ünnepséggel szeretnének emlékezetessé tenni.
- Utcai ünnepséget szervezünk, hogy Dublin, Írország lakosságával megosszuk az európai történelemformálás felemelő tudatát - mondta Írország európai ügyekért felelős minisztere. - A bővítés dátuma a nép ünnepe lesz, nemcsak a nyakkendős-öltönyös diplomatáké - tette hozzá Dick Roche.

A bővítés tiszteletére rendezendő május elsejei fogadásra Bertie Ahern ír kormányfő Dublinba invitálja az államelnököket. A "valódi ünnepségre" viszont - a szervezők szerint - Írország utcáin kerül majd sor.

Javítani a viszonyt az ENSZ-szel

Írország szintén prioritásként kezeli majd az EU-USA csúcsértekezletet, amelyen várhatóan George Bush amerikai elnök is részt vesz. A csúcsértekezletre Írország féléves elnöki mandátumának vége felé kerül sor.

Írország legfontosabb politikai céljai között szerepel még az EU és az ENSZ között, az iraki háború kapcsán hűvössé vált kapcsolatok javítása.

Az írek 2004. január 1-én veszik át Olaszországtól az EU soros elnöki tisztét.