Donát
-4 °C
2 °C

Az uniónak sem tetszik az izraeli biztonsági fal

2003.11.18. 16:23
Az Európai Unió elítéli Izrael tervét, hogy "biztonsági kerítéssel" vegyék körbe Ciszjordánia palesztinok lakta területeit - írja a BBC. Az építkezés a brüsszeli álláspont szerint megakadályozza a békekötést.
Az unió a biztonsági fal építése mellett kritikus hangvételű nyilatkozatában elítéli az izraeli kormány más olyan szankcióit is, amelyek "elviselhetetlenné teszik az hétköznapi életet a palesztinok számára". Az unió szerint a béke legjelentősebb akadálya az, hogy tovább folytatódik a zsidó telepek létesítése a megszállt palesztin területeken.

Az EU a tegnap és ma Brüsszelben tartott uniós-izraeli találkozó eredményeként tette közzé az izraeli politika érzékeny pontját érintő nyilatkozatát.

Izrael nem hajlandó bontani

Az európai álláspont szerint csak a biztonsági fal építésének leállítása és a már megépített szakaszok elbontása lenne elfogadható megoldás. Az izraeli érvek szerint viszont a falra szükség van, hogy megakadályozzák a palesztin merénylők bejutását az izraeli területekre. Silvan Shalom izraeli külügyminiszter úgy nyilatkozott az EU Observernek, hogy csak akkor lennének hajlandóak a bontásra, ha befejeződnek a civil lakosság elleni támadások.

Az európai álláspont szerint a fal két okból is elfogadhatatlan. Egyrészt több ezer palesztint vág el a külvilágtól a határzónában, akik így nem tudják igénybe venni a legalapvetőbb szolgáltatásokat, nem jutnak el a munkahelyükre, szélsőséges esetben a saját földjeikre sem, amelyek a másik oldalra esnek. Másrészt a palesztin területek bekerítése fizikailag lehetetlenné teszi az önálló palesztin állam létrehozását.

Az unió nyilatkozata elítéli és elfogadhatatlannak tartja a palesztin öngyilkos merényleteket is.

Diplomácia: marad a hűvös viszony

A brüsszeli találkozó nem enyhítette ugyan a tárgyaló felek közötti érdekellentéteket, de Silvan Shalom kilátásba helyezte az unió izraeli nagykövete, Marc Otte elleni bojkott feloldását, amit az ellen tiltakozva vezettek be, hogy Brüsszel továbbra is fenntartja a kapcsolatot Jasszer Arafat palesztin vezetővel. A BBC híradása szerint azonban az EU vezetői nem látják biztosítottnak, hogy Izrael helyreállítja a rendes kapcsolatot más vezető uniós diplomatákkal, például az uniós külügyi megbízottal, Javier Solanával.