Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Sokkolta az EU-t a török nődemonstráció szétverése

2005.03.07. 14:07
Azt követeli a török hatóságtoktól az EU külügyi vezetése, hogy vizsgálják ki a hétvégi isztambuli rendőrattakot. A hatóságok egy bejelentés nélküli, a nők jogaiért tartott demonstrációt brutálisan szétverték.

Megdöbbenésének adott hangot az Európai Unió amiatt, hogy Isztambulban vasárnap rohamrendőrök brutálisan szétvertek egy engedély nélkül megtartott nőnapi baloldali tüntetést. "Elítélünk mindenfajta erőszakot, és követeljük a török hatóságoktól, vizsgálják ki az ügyet, megelőzendő, hogy a jövőben hasonló incidensek történjenek" - hangsúlyozta nyilatkozatában az unió külügyminiszteri trojkája.

Brutális rendőrattak

A rendőrök azt követően rohanták le az engedély nélkül tartott demonstráció résztvevőit, hogy felszólítás után harmaduk, azaz százan a helyszínen maradtak. A hivatalos információk szerint senki sem sérült meg, más híradások szerint viszont a csoportot brutális erőszakkal verte szét a rohamrendőrség, állítólag még a földre letepert tüntetőket is ütlegelték. A török média jelentése szerint az összecsapás után 63 tüntetőt, köztük 29 nőt vettek őrizetbe.

Korábban a rendőrség feltartóztatott negyvennyolc személyt, akik a tüntetésre igyekeztek. A közelgő Nemzetközi Nőnap alkalmából rendezett demonstráción megjelent háromszáz tüntető azt skandálta: "Egyenlő munkáért egyenlő fizetést!", illetve "Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni, ellenállunk!"

A három uniós politikus - Jean Asselborn, az unió soros elnöki tisztét betöltő Luxemburg külügyminisztere, Olli Rehn bővítésügyi biztos és Denis MacShane brit Európa-ügyi államminiszter - éppen hétfőn utazik a török fővárosba, Ankarába, hogy előkészítő megbeszéléseket folytasson a tervek szerint októberben kezdődő török uniós csatlakozási tárgyalásokról.