Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Olcsóbban ihatunk az unióban

2003.10.09. 11:02
Jövő májustól olcsóbban ihatunk francia konyakot, ír whiskey-t vagy spanyol sangriát, mivel az uniós csatlakozással megszűnnek az eddig az Európai Unió területén előállított és hazánkban értékesített szeszes italokat terhelő vámok. A Magyar Hírlap cikke szerint a külföldi italok kedvelői jól járnak, a borpiacon erősödik majd a verseny, de a hazai márkákat nem kell félteni.
Jelenleg az unió területén előállított és nálunk forgalomba hozott sörök és égetett szeszes italok után 40,8 százalékos, a borok és pezsgők után 62,9 százalékos vámot kell fizetni. Ezek a vámtételek megszűnnek 2004 májusától, a jövedéki adó viszont 15 százalékkal emelkedik az új adótörvény tervezete szerint -áll a magyar Hírlap szerdai cikkében. Az adó egyformán terheli majd a hazai és az import italokat is, emiatt ez utóbbiak a napilap elemzése szerint átlagosan 7-8 százalékkal lesznek olcsóbbak. Mivel azonban az árak közelebb kerülnek egymáshoz, fellendülhet a külföldi nedűk iránti kereslet.

Változás az itallapon

A Magyar Hírlap számításai szerint jelenleg egy üveg 0,7 literes, ezer forintért beszerzett, 40 százalék alkoholtartalmú égetett szeszes ital nyereség nélkül 2344 forintért hozható forgalomba, a csatlakozás után már csak 1923 forintért. Egy üveg ezer forintért beszerzett import bor, ami most 2211 forint, májustól 1451 forintba kerül majd. Sörből fél liter 100 forintért importélt ital május elsejéig 234 forintba, utána 191 forintba kerül majd.

Tömény élvezet

Szabó István piackutató, a Zwack Unicum Rt. igazgatója elmondta a napilapnak, hogy a vámok megszűnése mellett az is várható, hogy a magyar, szlovák és osztrák piacokon a beszerzési árak közelíteni fognak egymáshoz, így a prémium szeszes italok jelenleg még jóval magasabb fogyasztói ára az osztrák szintre csökken majd. Ezek a márkák így várhatóan jobban fogynak majd nálunk is, de csak azok körében, akik eddig is megengedhették maguknak a minőségi italok luxusát, így a gyengébb miőségű tömény italok fogyasztói nem fognak tömegesen áttérni a külföldi párlatokra.

A pálinka piacát nem kell félteni, mivel ezt a nagy hazai nevek uralják, és a külföldi keserű italok mellett az Unicum is biztosan őrzi pozícióit.

Verseny a borpiacon

Az alacsony áraikkal várhatóan sok fogyasztót vonzanak majd az olasz, spanyol és francia borok - mondta a Magyar Hírlapnak Polgárné Kaucs Katalin, a Polgár Pincészet ügyvezető igazgatója. Szerinte az első időszakban biztosan sokan kóstolják majd meg ezeket a borokat, de az újdonság varázsának elmúltával visszatérnek a megszokott hazai márkákhoz.