Emőke
-4 °C
9 °C

Az információtechnológia segíti az EU-csatlakozók gazdaságát

2003.12.10. 11:07
A legújabb felmérés szerint az EU-ba tartó országok nemzetközi összehasonlításban nem állnak rosszul az információs technológia használatát illetően.
A World Economic Forum Globális információtechnológiai jelentése 102 országot rangsorol aszerint, hogy milyen az adott gazdaság felkészültsége az IT alkalmazására, arra, hogy a korszerű információtechnológia fokozza a gazdasági növekedést. Az elkészült listán előkelő helyen vannak a csatlakozó országok, még több jelenlegi EU-tagot is megelőznek.

Magyarország lemaradásban a csatlakozók között

Észtország (25.), Málta (27.), Szlovénia (30.), a Cseh Köztársaság (33.) jobb helyezést ért el, mint az EU-tag Görögország, amely a 34. helyen végzett. A jelentés Észtországot emeli ki dicsérőleg azért a kormányzati politikáért, amely a gazdaság szolgálatába állítja az információs és kommunikációs technológiákat.

A legrosszabb helyezést elért csatlakozó ország Lengyelország, a 47. hellyel. Magyarország a 36. helyen végzett, a csatlakozó országok közül csak Szlovákiát (41. hely) és Lengyelországot megelőzve.

Az USA utolérhetetlen?

A hagyományosan magas szintű technológiával rendelkező három északi ország az első öt között végzett: Finnország a harmadik, Svédország a negyedik, Dánia az ötödik.

Az Amerikai Egyesült Államok immár harmadik éve listavezető, ami annak köszönhető, hogy a kormányzati adminisztráció és valamennyi amerikai vállalkozás a lehető legtöbb új IT-alkalmazást igyekszik mielőbb használatba venni. Jelenleg az amerikai gazdaság a leginnovatívabb a világon.