Sára, Márió
2 °C
6 °C

Európai antiszemitizmustól tart Izrael

2003.11.03. 10:39
Újraéledhet "Európa sötét múltja" - vélekedett az izraeli diaszpóraügyi miniszter az EU polgárainak Izraellel szembeni fenntartásait bizonyító felmérés eredményeinek kiszivárgása után. Izraeli kormánypolitikusok szerint az ellenszenv oka az egyoldalú tájékoztatás és az EU palesztinokkal szembeni elfogultsága.
Az európai antiszemitizmus bizonyítékát látják vezető izraeli politikusok az EU a múlt héten kiszivárgott felmérési eredményeiben - jelentette az euobserver.com. Az Európai Bizottság (EB) felkérésére készült közvélemény-kutatás adatai szerint az európaiak 59 százaléka Izraelt tartja a világ békéjét leginkább fenyegető államnak.

A felmérés körüli botrányt csak növeli, hogy az EB - az adatok előzetes jellegére hivatkozva - nem hozta nyilvánosságra az Izraelre vonatkozó adatsort.

Sötét múlt

"Az emberi jogok iránt érzékeny EU jól tenné, ha abbahagyná az Izrael démonizálását célzó agymosást, mielőtt visszatérne múltja egyik sötét részéhez - nyilatkozta a Yediot Aharonot című izraeli napilapnak Nathan Sharansky izraeli diaszpóraügyi miniszter. Az Oroszországból emigrált Sharansky több évet töltött szovjet börtönökben az oroszországi zsidóság érdekében kifejtett tevékenysége miatt - írja az euobserver.

Elfogult tájékoztatás

Avi Pazner izraeli kormányszóvivő a kiegyensúlyozatlan tömegtájékoztatásban látja a megdöbbentő eredmény okát. "Úgy érzem, az intifáda elmúlt három évéről szóló beszámolók meglehetősen egyoldalúak voltak - nyilatkozta az AFP-nek.

Megoldás helyett probléma

A Ma'ariv című napilap jegyzetírója, Seffi Hendler szerint a felmérés eredményei megkérdőjelezik az EU békeközvetítési kísérleteinek jogosságát. "A kormánynak meg kellene gondolnia, hogy valóban ezt az Európát kéne lenyűgözni, hogy engedni kell-e a követeléseinek. Vagy talán az Izraelben veszélyforrást látó Európa a probléma megoldója helyett a probléma része lett?" - írta publicisztikájában.

A jegyzetíróval szemben Pazner továbbra is szerepet szán az EU-nak a békefolyamatban, ugyanakkor kritizálta az unió "palesztinokkal szembeni elfogultságát". "Politikájuk alapvetően kiegyensúlyozatlan, ezért is az Egyesült Államoké kell legyen a vezető szerep" - jelentette ki.