Valér
-2 °C
0 °C

'Az európai cigányság szócsövévé válni'

2004.07.24. 12:40
A cigány tanulóknak "jutott" tantermekben nincsenek rendes taneszközök, van ahol még ablak sincs; rengeteg helyen maguk a cigány települések vannak totálisan elszigetelve a világtól; az egészségügyben szintén rutinszerűen különítik el a romákat. Járóka Lívia, aki az egyetlen cigány képviselő az Európai Parlamentben, egyebek közt ezek megszűntetéséért kíván küzdeni.
Az európai cigányság szócsövévé válni, munkát adni a romáknak és véget vetni a szegregációnak az oktatásban. Járóka Lívia, az Európai Parlament egyetlen roma származású, a Fidesz listájáról bekerülő képviselője ezeket tekinti legfontosabb küldetésének. Az Indexnek adott interjújában úgy vélekedett, ezekre a problémákra van programja a legtöbb érintett államnak, így Magyarországnak is. Bizonyos területeken, mint például a felsőoktatásban, történtek előrelépések is, de "láthatólag az országok nem tudják rendesen elvégezni ezt a feladatot".

"Mindig voltak nemzeti stratégiák, de ezek soha nem valósultak meg igazán" - mondja, hozzátéve: az a célja, hogy európai szinten próbáljon nyomást gyakorolni az államokra, hogy hajtsák végre ezeket a programokat. Egyúttal a 15-20 milliós európai cigányság szócsövévé akar válni az EP-ben.

Szegregáció

Járóka rendíthetetlenül ismételgeti, hogy a szegregáció mennyire súlyos probléma Kelet-Európában és konkrétan Magyarországon. Rámutat, hogy a cigány tanulóknak "jutott" tantermekben nincsenek rendes taneszközök, van ahol még ablak sincs; rengeteg helyen maguk a cigány települések vannak totálisan elszigetelve a világtól; az egészségügyben szintén rutinszerűen különítik el a romákat.

Járóka Lívia
A 29 éves, antropológus Járóka nem a gettóból jön. A képviselő Varsóban és Londonban doktorált, kiskorában integrált iskolába járt, és saját bevallása szerint nem is érte sok diszkrimináció, már csak azért sem, mert bőrszíne - mint mondja - az átlagnál világosabb. 18 éves koráig olyan helyen élt, ahol nem is volt rajtuk kívül sok roma. A Járóka családnak ráadásul jó neve van, a képviselő apja híres zenész.

Járóka Lívia szerint az Unió sokat segíthet a diszkrimináció elleni harcban. Példaként említi az uniós irányelv alapján létrejött esélyegyenlőségi törvény. De, mint mondja, a törvényt végre is kell hajtani, szigorúan be kell tartatni. Az Unió fellépését illetően úgy fogalmazott, hogy "sokkal bátrabbnak kellene lenni, például szigorúbbá kellene tenni az ellenőrzést". Úgy véli, a polgári jogokért felelős bizottság, aminek tagja lesz, jó eszköz lehet erre.

"Kíváncsi leszek, milyen lesz a fogadtatása" - válaszolja arra a kérdésre, hogy mi lesz, amikor első alkalommal vonja felelősségre az Európai Parlamentből például a magyar kormányt, hanyagsága miatt.

A képviselő elmondta, nem foglalkozik azzal a sokszor elhangzott váddal, hogy a Fidesz csak píárból, "díszcigánynak" tette őt az európai parlamenti képviselői listára. Szerinte ennek egyébként sincs semmi jelentősége, a Fidesz - akármilyen megfontolásból is - az összes magyar párt közül egyedül ajánlott neki befutó helyet a listán, és ennek eredményeképpen ő most itt van az EP-ben. "Ezt a pozíciót nekik köszönhetjük" - mondta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!