Konrád
8 °C
26 °C

Medgyessy jedienergiával kongatta az EU-harangot

2004.04.30. 15:32
A miniszterelnök a korai technopartikat idéző ünnepségmaraton kezdetén végre felfedi: az EU egy pszichoenergiákkal irányított országot vett fel tagjai közé.
A hangos spanyol turisták, nemezkalapos japánok és apatikus tévéoperatőrök közt nyomakodva egyszerű protokolleseményre készültem: Medgyessy Péter és Demszky Gábor megkondítják az Összefogás harangjait, aminek hatására megkezdődik a korai technopartikat idéző, negyvennyolc órás ünnepi EU-maraton, és egyúttal felavatnak egy haranglábként is funkcionáló krómszobrot.

Az Összefogás harangja
A két középkori harangból Varga Imre Kossuth- és Herder-díjas szobrászművész formált egy hét méter magas - az összefogást és békét jelképező - harangvirágot. A két harang szimbolizálja Magyarország visszatérését Európába, és utal arra, hogy a török fölötti az 1456-os nándorfehérvári győzelemmel Magyarország korábban is a kontinens védőbástyája volt. A harangok egyike 1496-ban készült, és valószínűleg a történelmi Magyarország területéről, Szamosújvár egykori várából származik. A másik harang 1596-ban készült, származási helye ismeretlen. Eddig mindkét harangot a Magyar Nemzeti Múzeumban őrizték. A két harang a háború idején történelmi műtárgynak számított, így elkerülte a beolvasztást.
De ki gondolta volna, hogy a miniszterelnök ehelyett erődemonstrációt tart az európai országok felsorakozott nagykövetei előtt? Senki.

Az egyik televízió riporternője mikrofonpróba gyanánt új időszámítás kezdetéről duruzsolt maga elé, majd a miniszterelnök megszólalásait megelőző, feszült figyelmet oldva elmondta: "Megyó arról fog beszélni, hogy a harangok most nem a magyarokért, hanem a magyarokról fognak szólni."

Végezetül ejtett néhány szót a szoborról is. "Úgy néz ki ez a dolog, hogy egy kandeláberről lelóg két ilyen fekete izé" - mondta, pedig a mű ennél összetettebb. A harangokat tartó alkotás ugyanis, Dali asszociációs virtuozitását felülmúló módon egy harangvirágot formázott.

Dióhéjban a harangokról

Tekintse meg képeinket!
Mivel szerkesztőségünk az utóbbi napokban a dióhéjban, a górcső és az EU szavak permutálásával foglalkozott, csak a helyszínen, hallgatózás útján tudtam meg, hogy a harangok négy- és ötszáz évesek, és mostanáig a Nemzeti Múzeumban őrizték őket.

A krómozott harangvirág alatt megpillantottam Medgyessy Pétert, akinek gesztusaiból semmilyen szokatlant nem lehetett kiolvasni. Úgy tűnt, azt magyarázza Demszky Gábornak, hogy a kormány mindenkinek lehetővé fogja tenni a harangkondítást, de különösen a nyugdíjasoknak, a fiataloknak, a kis- közép- és nagyvállalkozóknak, meg persze a közalkalmazottaknak.

Beszéde sem tartalmazott meglepő elemeket. Kiderült, hogy a "harang nem a magyarokért, hanem a magyarokról szól", és hogy "formálisan is" tagjai leszünk az Európai Uniónak.

Utólag már tudom, hogy amikor a miniszterelnök kijelentette, "Magyarország olyan kapu, ami mostantól belül van a kapun", már a felsorakozott nagykövetek taktikai megzavarására játszott. De végül is mindegy.

Górcső alatt a jedik népe

A ceremóniamester felkérte Medgyessyt és Demszkyt a déli kongatásra. A két politikus elhelyezkedett a hét méter magasan lebegő harangok alatt, felnéztek, alig láthatóan megremegett a levegő, majd meglendültek a harangnyelvek. Hol egyikük, hol másikuk kongatott egyet a maga harangján, mintha Obi Van Kenobi és Luke Skywalker jött volna össze egy kis gyakorlásra.

Figyeltem az arcokat, a külföldi diplomaták elsápadtak, ahogy világossá vált, egy pszichoenergiákkal irányított országot engedtek belső köreikbe. Hirtelen érthetővé vált mindenkinek, miért nem küzdöttünk foggal-körömmel a csatlakozási tárgyalásokon. Kinek van szüksége pecsétes papírokra, ha tudatcsápokkal vagyunk képesek támogatni saját vállalkozóinkat?

Lehullott a lepel, kijöhetünk végre az utcára, a mély sárból kiemelet rozsdás Moszkvicsokat és ügynöklistákat lebegtetve a puszták jedierejével.