Donát
-4 °C
2 °C

Kilenc jelölt Prodi posztjára

2004.06.21. 07:39
Bertie Ahern, a soros EU-elnökséget betöltő Írország kormányfője bejelentette: szeretné június végéig, még országa elnöki mandátuma alatt tető alá hozni az Európai Bizottság elnökének megválasztását.
Konkrét dátumot azonban nem jelölt meg a rendkívüli csúcstalálkozóra. Schröder német kancellár szerint a csúcsra minél hamarabb sort kell keríteni.

Mint ismeretes, a konzervatívok megakadályozták Guy Verhofstadt első számú favorit jelölését, a németek és franciák "cserében" kirostálták Chris Pattent. Ezek után mindkét politikus visszalépett a jelöltségtől. A luxemburgi Jean-Claude Juncker kitart amellett, hogy nem csapja be a választóit, és a következő ciklusban is betölti a nagyhercegség kormányfői tisztét.

Mégis Solana?

Pillanatnyilag kilenc jelölt van versenyben: Barroso portugál, Rasmussen dán miniszterelnök, Antonio Vitorino portugál EU-biztos, az osztrák kancellár Wolfgang Schüssel, a finn ex-miniszterelnök Paavo Lipponen, a leköszönő EP elnök Pat Cox, Michel Barnier francia külügyminiszter, maga Bertie Ahern és a hétvégén ismét felröppentek hírek arról, hogy Javier Solanának, az EU külpolitikai és biztonságpolitikai főképviselőjének a neve újból előtérbe került.

Jacques Chirac, aki Solanát az EU-külügyminiszteri poszton látná szívesen, a hétvégén Ahernt biztosította támogatásáról az EB-elnöki posztot illetően. Ugyanakkor Solana úgy nyilatkozott: "ha egyöntetű felkérés érkezne az EU vezetőitől, nehezen tudnék nemet mondani". A szocialista Solana a luxemburgi, néppárti Junckerhez hasonlóan több politikai tábor bizalmát is élvezi.