Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

A laza autóvezetői vizsga miatt büntetnék Portugáliát és Írországot

2004.10.14. 09:28
2003. szeptember 30-ig kellett volna átvenniük a szigorú EU-s rendet a tagországoknak, Portugália és Írország azonban nem szigorított.
Az Európai Bizottság szerdán úgy határozott, a gépjárművezetői vizsga lazasága miatt panaszt tesz az Európai Bíróságnál Írország és Portugália ellen az uniós jogszabályok megszegésének vádjával.

A közlekedésért is felelős bizottsági elnökhelyettes, Loyola de Palacio asszony sajtótájékoztatóján szerencsétlen dolognak nevezte, hogy egyes országokban az EU által meghatározott elméleti és gyakorlati vizsgakövetelmények minimumának teljesítése nélkül is hozzá lehet jutni a különböző kategóriájú gépjárművezetői engedélyekhez. Ez szerinte nem egyszerűen adminisztrációs vagy jogalkalmazási kérdés, hanem veszélyezteti a közúti közlekedés biztonságát.

Példát statuálnának a lazákkal

A tagállamoknak legkésőbb 2003. szeptember 30-ig kellett hozzáigazítani nemzeti jogalkotásukat az uniós normákhoz ebből a szempontból. Írország és Portugália ezt elmulasztotta megtenni. Az elmúlt egy évben a Bizottság az uniós szerződésnek megfelelően többször felszólította a két országot a hiányosság pótlására. Ez nem történt meg, így a következő lépés a bírósági eljárás.

A procedúra következetes és gyors végigvitelével az Európai Bizottság demonstrálni szeretné elszántságát, hogy megköveteli a tagállamoktól a saját maguk által elfogadott irányelvek tiszteletben tartását.