József, Bánk
-6 °C
0 °C

Járai szerint szégyen, hogy Magyarország az utolsó

2004.10.21. 12:38
Járai Zsigmond szerint Magyarországnak az elsők között kellene teljesítenie a konvergenciaprogramot, ehhez képest az utolsók között kullog. A jegybankelnök szerint módosítani kell a banktörvényt, de nem úgy, ahogy azt a kormány gondolja.
Járai Zsigmond a Reuters-nek adott interjúban intézkedéseket sürgetett a költségvetési hiány csökkentésére. "Az elmúlt években Magyarország eltávolodott az eurózónától, nemhogy közeledett volna hozzá, és szégyen, hogy Magyarország a konvergencia programmal az utolsók közé került, ahelyett, hogy az elsők között lenne "- mondta Járai.

Jelentés

A bankelnök ezzel reagált az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank szerdán közzétett jelentésére, amelyben értékelték, mit ért el eddig az unióhoz csatlakozott tíz új tagország az euróövezeti tagság feltételeinek megteremtésében. A jelentés figyelmeztetett arra, hogy Magyarország államadósságának GDP-hez viszonyított hiánya meghaladhatja a maastrichti kritériumokban megszabott mértéket.

Járai Zsigmond egyetértését fejezte ki a jelentés fő üzenetével, miszerint az elsőrendű feladat az államháztartás rendbe tétele, szerinte ez vezethet a piac bizalmának helyreállításához. Az MNB egyetért a központi bankra vonatkozó törvényeket illető európai bírálatokkal is.

Megjegyezte, hogy mind a szocialisták-vezette kormány által korábban hozott törvények, mind pedig azok, amiket most kíván módosítani, még távolabbra viszik az MNB-t az eurózóna modelljétől - értékelte Járai. A törvényeken " helyes lenne módosítani" - mondta Járai, megjegyezve, hogy a mostani banktörvény módosítása a kívánatossal szemben pontosan ellentétes irányú.