Alfréd
-2 °C
2 °C

Antiszemitizmussal vádolják az Európai Bizottságot

2004.01.05. 10:58
"Politikai indítékot" vél felfedezni az európaiak Izrael-ellenességének elhallgatása mögött két zsidó vezető. A Zsidó Világkongresszus és az Európai Zsidó Kongresszus elnökei közös cikkükben tisztességtelen módszerekkel vádolták az EB statisztikai hivatalát és rasszizmus elleni központját.
Antiszemitizmussal vádolta az Európai Bizottságot (EB) két tekintélyes zsidó vezető a Financial Times kontinentális kiadásában hétfőn megjelent írásában. Edgar M. Bronfman, a Zsidó Világkongresszus, és Cobi Benatoff, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke kifogásolta, hogy az EB "eltitkolta" az unió statisztikai hivatalának októberi felmérését, mely szerint az európaiak 59 százaléka Izraelt tartja a világ békéjét leginkább fenyegető tényezőnek.

Kihagytak és hallgattak

A felmérés adatai azonban kiszivárogtak, az EB-t többen is azzal vádolták, hogy szándékosan manipuláció volt az információ elhallgatása.

A két zsidó vezető azt is kifogásolta, hogy az EB egyik hivatalaként működő, a rasszizmus és az idegengyűlölet európai jelenségeinek megfigyelésére létrehozott bécsi székhelyű központ, az EUMC nyilvános közlés helyett irattárba helyezett egy jelentést, mely szerint az antiszemitizmussal kapcsolatba hozható európai incidensek jelentős részéért muzulmán és palesztinbarát csoportokat terhel a felelősség.

Megalapozatlannak találták

A jelentés, a felméréshez hasonlóan kiszivárgott. Az EUMC ugyanakkor tagadta, hogy politikai megfontolásból hallgatta volna el a jelentésben foglaltakat. Azok, a központ véleménye szerint, gyenge minőségű, kellően meg nem alapozott és nem megfelelő tényanyagra épülő következtetések voltak.

Bronfman és Benatoff szerint azonban mind a statisztikai hivatal jelentésének "cenzúrázása", mind az EUMC jelentés elhallgatása mögött "politikai indíték áll, ami arról tanuskodik, hogy (az érintett intézményekből) hiányzik az elszántság és a tisztesség".

"Az antiszemitizmus kétféle módon juthat kifejezésre: cselekvés vagy a cselekvés elmulasztása útján. Figyelemre méltó, hogy az Európai Bizottság mindkettőben bűnös" - írták a felháborodott zsidó vezetők.