Valér
2 °C
8 °C

Kovács Kati miatt elcsúszott az EU-csatlakozás

2004.05.03. 14:41
Kapcsolódó cikkek (1)
Kovács Kati zsúfolt menetrendje akasztotta meg egy Baranya megyei település EU-csatlakozását. Kékesden egy hetet csúszik a belépés ünneplése, mert a meghívott művésznő nem ért rá május 1-én. A polgármesternek viszont most attól van "gyomoridege", hogy 8-án elárasztják majd a falut a repetázók.
Most így jött össze - fogalmazza meg kerek álláspontját Soós Endre, a baranyai falu polgármestere az uniós csatlakozás megünneplésének egyhetes eltolódásáról, ami Koós János lábtörésével kezdődött, politikai okai nincsenek, hiszen "az Európai Unióval kapcsolatos hangulat nem tér el az országos átlagtól", sőt a kétszáznyolc lakos között nem nagyon találni olyat, aki ellenzi a belépést.

Be kellett ugrani

A katolikus templom építésébe belevágó kistelepülésnek mindenképp neves művész fellépésére volt szüksége, hogy a jótékonysági koncertből folytathassák a beruházást. A lábtörés miatt viszont csak késve tudták felkérni a beugrásra Kovács Katit, akinek elsejére már volt lekötött koncertje. A polgármester szerint az ünnepség elcsúszása nem jelentett különösebb problémát a falu lakóinak, hiszen sokan részt vettek a szomszéd településeken tartott rendezvényeken, most pedig összetartanak, és felkészülnek a szombati eseményekre. A polgármester csak attól tart, hogy a késleltetett csatlakozás miatt rengetegen látogatnak majd az utcabállal és tűzijátékkal egybekötött koncertre.

Mindennel egybekötve

Kékesdieknek valóban megfelel, hogy községük máskor ünnepel, mint az ország többi része. A Gulyásnéként bemutatkozó kékesdi lakos nevetve mondta az Indexnek, hogy az országban rémhírként terjedt el a falu elmaradt csatlakozása, "pedig azért megvolt, csak az ünnepségek lesznek a hétvégén".

A szintén kékesdi Göbl Józsefné tudomása szerintm azon kívül, hogy Kovács Kati "nem ért rá" "nagyon nincsen más oka" a késének. Elmondása szerint a május 1-i hétvégén nem történt semmi a faluban. "Minden a jövő héten lesz a falunappal egybekötve, meg mindennel egybekötve". A kékesdi Zsivkovics József szerint a falu lakosságának tökéletesen megfelel az egy héttel csúsztatott ünneplés, és senki nincs más véleményen; "összetartó népek ezek itten".