Ágnes
-1 °C
2 °C

Felzúdulás az uniós fizetések csökkentése miatt

Nagy felzúdulást váltott ki a Brüsszelben dolgozó, csatlakozó államokból származó uniós tisztviselők körében, hogy az Európai Bizottság személyzeti reformja értelmében az újonnan felvettek akár félezer euróval is kevesebbet kereshetnek majd, mint korábban elhelyezkedett, a jelenlegi tagállamokból származó kollégáik.
A 2004. május 1-én életbe lépő személyzeti reform a tisztviselők beosztását szervezi át oly módon, hogy a legalacsonyabb kategóriában (jelenleg A8, az új rendszerben AD5) dolgozók fizetését akár 500 euróval is csökkenti. A jelenlegi A8-asok a pontos körülményektől függően körülbelül 4000 eurót keresnek havonta, míg az átminősített AD5-ösök 3500 eurót fognak kapni (ez szintén változhat különböző szempontoktól függően). A nyugdíjkörülmények szintén kedvezőtlenebbek lesznek.

A csavar a történetben az, hogy az elkövetkező időszakban az Európai Bizottságba szinte kizárólag az új tagállamokból vesznek majd fel tisztviselőket. Mivel a fizetési reform csak az új munkatársakra vonatkozik (már itt dolgozó tisztviselőnek nem lehet csökkenteni a fizetését), az a helyzet áll elő, hogy az új tagállamokból származó munkatársak ugyanazért a munkáért kevesebb pénzt fognak kapni.

Ez azokra az új tagállambeliekre is vonatkozik majd, akik már most itt dolgoznak. Nekik ugyanis még csak ideiglenes szerződésük van, és ahhoz, hogy szerződéses munkatársból állandó funkcionáriussá váljanak, újabb versenyvizsgákat kell letenniük. A felvetteket már az új személyzeti szabályozás szerint helyezik el, természetesen az új, kedvezőtlenebb fizetési körülményeknek megfelelően. Magyarországról jelenleg 77 tisztviselőt alkalmaznak az Európai Bizottságban.

A Bizottságban dolgozó csatlakozó országbeli dolgozók többsége felháborodottan reagált a reformokra. "Könnyen szembefordíthatja a Bizottságon belül az újakat és a régieket az, ha az utóbbiak ugyanannak a feladatnak az ellátásáért kevesebb fizetést kapnak. Ez sérti az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét. Ráadásul megerősíti az újak között amúgy is jelenlévő érzést, hogy mi csak befogadott, alacsonyabb jogú tagok vagyunk. Ez elfogadhatatlan és ráadásul ahhoz vezethet, hogy az újak kevésbé lelkesen fognak dolgozni, ami viszont végső soron a Bizottságra üt vissza" - mondta egy neve mellőzését kérő tisztviselő. "Elfogadhatatlan, hogy költségvetési okokból tegyenek különbséget régi és új alkalmazottak közt" - mondta egy másik.

Az Európai Bizottság igyekezett elvenni az ügy élét. Neil Kinnock, adminisztratív reformért felelős biztos szóvivője azt mondta, hogy a változtatásokat már régóta tervezték, és lényege, hogy az élethossziglani bizottsági jövedelmek struktúráján módosítsanak. Valóban csökkentik a kezdő fizetéseket - mondta a szóvivő -, de javítják az előremeneteli lehetőségeket, valamint a magasabb posztokon többet fizetnek. "Ez a munkatársak motiváltságát hivatott növelni" - mondta a szóvivő.

Fizetésen felüli juttatások, levonások, nyugdíj a Bizottságban
Családi pótlék, amit házas tisztviselők kapnak és ami az alapfizetés 5 százaléka, ha a férj/feleség nem keres többet évi 35 347 eurónál. Gyermekkedvezmény: 232 euró havonta 18 éves kor alatti gyermek után. Iskoláztatási támogatás: a gyermek korától függően maximum havi 208 euró. Külföldi tartózkodásért járó "fájdalomdíj": 16 százaléka az alapfizetésnek, a családi pótléknak és a gyermekkedvezménynek. Egyes esetekben csak 4 százaléka. Titkárnőknek járó kedvezmény: 108,46 euró havonta.

Nyugdíjjárulék: az alapbér 8,25 százaléka. Közvetlenül a közösségi költségvetésbe megy. Egészségügyi biztosítási hozzájárulás: az alapfizetés 1,70 százaléka. Balesetbiztosítás: az alapbér 0,1 százaléka. Munkanélküli segélyhez való hozzájárulás: az alapfizetés 0,4 százaléka.

Közösségi adó, amit levonnak a bérből és a közös költségvetésbe kerül. Összesen 14 különböző adókulcs van, 8-tól 45 százalékig. A legalacsonyabb 8 százalékos adó a 90 eurós havi kifizetéstől (ez nem feltétlenül bér) az 1595 eurós kifizetésig terjed. A legmagasabb, 45 százalékos adó 5707 euró feletti jövedelmeket terheli. Ideiglenes hozzájárulás: összege változó.

A szabályoknak megfelelően a Bizottság alkalmazottai automatikusan nyugállományba vonulnak annak a hónapnak az utolsó napján, amikor betöltötték a 65 életévüket. Saját kérésükre 60-ik életévük betöltése után is nyugdíjba vonulhatnak. A legmagasabb nyugdíj az alapfizetés 70 százaléka.

(forrás: Bruxinfo)