Géza
-11 °C
-4 °C

Ki fizesse az EP-választás pártdelegáltjainak utazását?

2003.10.28. 00:46
Továbbra sem értenek egyet a pártok az európai parlamenti választásokról. A Fidesz szerint a Magyarországon lakhellyel rendelkező állampolgárok külföldön, a külképviseleteken történő szavazásánál a pártok delegáltjai állami költségen vennének részt. Az MSZP a pártküldötteket a pártok költségein utaztatná.
A Fidesz-frakció keddi közlése szerint kész elfogadni az MSZP azon javaslatát, amely biztosítaná, hogy az európai parlamenti (EP) választásokat "a külképviseleteken is ugyanolyan választási bizottságok bonyolítsák le, mint amilyenek az országgyűlési és az önkormányzati választások alkalmával működnek"; Avarkeszi Dezső szocialista képviselő viszont azt közölte, hogy frakciója nem tett ilyen javaslatot.

Az EP-választásról tartott keddi egyeztetéssel kapcsolatban a Fidesz közleményében tudatta: bíznak abban, "hogy a kormány és a szocialisták közötti vita megszűnésével elhárulhat a törvény megalkotása előtt álló legfőbb akadály". Avarkeszi Dezső, az MSZP parlamenti képviselője az MTI megkeresésére elmondta: a frakció nem tett a Fidesz által közölt javaslatot. Hozzátette, tudomása szerint ez a javaslat a Fidesztől származik. Hangsúlyozta: arra törekszenek, hogy a külképviseleteken is lehessen szavazni, ám mindezt takarékosan szeretnék megoldani.

Felelőtlen gazdálkodás

Az EP-választás kapcsán Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke kedden az MTI-nek elmondta: pártja mindig azt támogatta, hogy vezessék be a külképviseleteken az elektronikus szavazást. Elmondása szerint ez megfelel a XXI. századi követelményeknek, a lehető legolcsóbb megoldás és lehetővé teszi a tiszta választások lebonyolítását is.

Kuncze Gábor közölte: a Fidesz ezt elutasította, mert "azt akarja, hogy az állam pénzén elküldhessék megbízottjaikat a külképviseleti választási bizottságokba". "Mi ezzel nem értünk egyet, ez az adófizetők pénzével történő felelőtlen gazdálkodás" - fogalmazott a kormánypárti politikus. Beszámolt arról, hogy az elektronikus szavazást lehetővé tevő, jelenleg a parlament előtt fekvő törvényjavaslat elfogadása esetén kellő idő állna rendelkezésre a jövő évi választásokra történő felkészülésre.

Koherenciazavarok keletkeztek

Az MDF parlamenti frakciója szerint az európai parlamenti választásról szóló törvényjavaslatot az előterjesztőnek vissza kellene vonnia - mondta Herényi Károly. "Az előterjesztőnek a parlamenti pártokkal kellene egyeztetnie és a megállapodás után újra benyújtani a törvényjavaslatot" - vélekedett az MDF frakcióvezetője. Hozzátette: az előterjesztéshez benyújtott módosító indítványok kapcsán olyan koherenciazavarok keletkeztek, amelyek miatt az MDF támogathatatlannak tartja a javaslatot.

Az egyeztetésről előzőleg Pál Tibor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára elmondta, a Fidesz álláspontja az, hogy a Magyarországon lakhellyel rendelkező állampolgárok külföldön, a külképviseleteken történő szavazásánál a pártok delegáltjai állami költségen vehessenek részt; az MSZP ugyanakkor azt tartaná elfogadhatónak, ha a választások tisztaságát ellenőrző pártküldöttek a pártok költségein vennének részt a munkában.