Piroska
-2 °C
5 °C

Peking szabad kereskedelmet kér az uniótól

2003.10.13. 17:17
Kína az európai piacokban rejlő lehetőségek felé tekint. Az ország vezetése több más kereskedelmi korlátozás feloldása mellett szeretné elérni azt is, hogy Brüsszel szüntesse meg az 1989-es Tienanmen téri vérengzés óta Pekinggel szemben fennálló fegyvereladási tilalmat.
Peking kormánynyilatkozatban fordult az Európai Bizottsághoz a kéréssel, amelyet - az MTI beszámolója szerint - az ország vezetése az EU és Kína közötti első stratégiai dokumentumnak nevezett.

Korlátozások helyett lehetőségeket

Az EUpolitix.com szerint a kínai vezetés azt reméli, hogy a fegyvereladási tilalom mellett a protekcionista kereskedelmi korlátozások feloldásával az unió visszaállítja Kína "teljes szabadpiaci státuszát" és az ország legjelentősebb beruházási partnerévé válhat. "Kína és az EU viszonya ma jobb, mint valaha. Egyikük fél sem jelent fenyegetést a másik számára. A közös érdekek sokkal jelentősebbek, mint a nézetkülönbségek" - állítja a kínai vezetés a Brüsszelhez eljuttatott kérésben.

Jelenleg Kína és az Európai Unió kölcsönösen egymás harmadik legnagyobb kereskedelmi partnerének számítanak, az elmúlt évben a két fél kereskedelmi mérlege elérte a 73,6 milliárd eurót. Kína azt reméli, hogy sikerül fellendíteni az együttműködést az elkövetkezendő 5 évben, nyitottabbá tenni egymás felé a pénzügyi szolgáltatásokat és nyélbe ütni egy vámegyezményt az unióval.

Veszélyes termékek

A kínai kormány a minőségbiztosítás terén is közelíteni szeretne az EU elvárásaihoz, mivel a minőségellenőrzési hiányosságok miatt sok kínai terméket be sem engednek az európai piacra a hatóságok, ami nagy bevételkiesést okoz a gyártóknak. Ilyenek például a kínai öngyújtók, amelyek nem felelnek meg az itteni biztonsági előírásoknak.

Óvatos optimizmus

Bár a kormánynyilatokozat sokat vár az együttműködéstől a "jelentős világhatalomnak" titulált unióval, tisztában van lehetőségeinek korlátaival is. "Mivel jelentős különbségek vannak a történelmi hagyományokat, a kulturális örökséget és a gazdasági fejlettség szintjét érintően, természetes, hogy eltérően értékelünk bizonyos kérdéseket és emiatt akár nézeteltéréseink is lehetnek" - állapítja meg a dokumentum.

Az Eupolitix.com híroldal értékelése szerint Kína lépése az EU felé annak a jele lehet, hogy az ország alternatív piacokat keres az egyébként jövedelmező Észak-Amerika mellett, ahol időnként adódnak nehézségek.