Laura, Alida
15 °C
32 °C

Az unió nem tudja betartani a kiotói egyezményt

2003.12.11. 13:09
Az EU-hoz jövőre csatlakozó tíz ország közül kilenc teljes egészében tartja magát az üvegházhatást okozó gázok csökkentéséről 1997-ben aláírt kiotói jegyzőkönyvhöz, és ezekben az országokban átlagosan 36 százalékkal kevesebb ártalmas anyagot bocsátanak ki, mint az 1990-es bázisévben. A közösség legtöbb jelenlegi tagállamának viszont esélye sincs a felvállalt célkitűzések betartására.
A legfrissebb számítások szerint az Európai Unióban 2010-ig 2 százalékkal fog növekedni az üvegházhatást okozó gázok összkibocsátása, ami azt jelenti, hogy a felvállalt 8 százalék helyett csak fél százalékkal csökken a szennyezés az egyezményben alapul vett 1990-es szinthez képest. Az Európai Unió környezetvédelmi ügynöksége, az EEA jelentése szerint csak Nagy-Britannia és Svédország fogja teljesíteni a kiotói célkitűzéseket.

Nem tesznek semmit

Ha Spanyolországban tovább folytatódik a jelenelegi politika, a gázkibocsátás egyharmaddal haladja majd meg a kijelölt célt. Ausztriának elvileg 13 százalékkal kellene csökkentenia a szándioxidkibocsátást csökkentenie az 1990-es szinthez képest szűk tíz éven belül, ezzel szemben az már két évvel ezelőtt is 9,6 százalékkal volt magasabb annál. Pótlólagos intézkedésekre lenne szükség a vállalások betartásához Belgiumban és Írországban is. Az előrejelzések szerint az unió teljes szennyezésének negyedét produkáló Németország sem tudja betartani a korlátozást.

Csatlakozók: a nehézipar összeomlása miatt kisebb a szennyezés

A kiotói jegyzőkönyv által az üvegházhatás szempontjából jelentősnek minősített hat gáz, a széndioxid, a metán, a nitrogénoxid és három fluortartalmú ipari gáz együttes kibocsátása jelentősen csökkent a csatlakozó országok többségében, elsősorban a kelet-közáp-európai térségben. A csökkenés átlagosan 36 százalékos, és a lettországi 60,8 százaléktól a magyarországi 17,8 százalékig terjed, ami jóval kedvezőbb eredmény hazánk 6 százalékos vállalásánál.

Az EEA jelentése szerint ez főleg annak köszönhető, hogy a térségben a piacgazdaságra való átállás során a leginkább szennyező, nagy energiaigényű iparvállalatok bezárták a kaput. A csatlakozók közül egyedül Szlovénia lóg ki a sorból, mivel az ország tavaly a tervezettnél 1,4 százalékkal több üvegházhatást okozó gázt produkált.

A közlekedés növeli leginkább a szennyezést

A környezetvédelmi ügynökség jelentése szerint az uniós tagállamok elsősorban a közúti közlekedés által termelt káros anyagok mennyiségének növekedése miatt fogják elvéteni a kiotói célokat, ami 2010-ig 34 százalékkal lesz több, mint 1990-ben, és ez a csatlakozó országokban is aggasztó mértékben növekszik a 90-es évek közepének átmeneti csökkenése után. A helyzetet súlyosbítja a nemzetközi légiforgalom gyorsan növekvő gázkibocsátása is, amire nem terjed ki a kiotói egyezmény hatálya.

Az orosz tartózkodás megölheti az egyezményt

Az elszomorító adatok láttán Margaret Wallström, az Európai Bizottság környezetvédelemért felelős tagja levélben szólította fel cselekvésre az Európai Unió összes tagállamát. A kvóták betartásának sikertelensége mellett most az is fejfájást okoz az EU vezetőinek, hogy Oroszországot rávegyék az egyezmény ratifikálására, amire Moszkva egyelőre nem hajlandó. Pascal Lamy, az Európai Bizottság kereskedelmért felelős tagja jelezte, az EU esetleg ettől teheti függővé, jóváhagyja-e Oroszország csatlakozását Kereskedelmi Világszervezethez (WTO). A világ legnagyobb károsanyag-kibocsátói, az Egyesült Államok 25 és Kína a maga 13 százalékával nem fogadják el az előírt normákat, és ha Oroszország sem hajlandó a csökkentést felvállalni, az a kiotói egyezmény bukását jelentené.