Mátyás
-6 °C
1 °C

Bukásra ítélt a ciprusi rendezés

2004.04.09. 12:47
Nem támogatja a ciprusi rendezés tervét a görög és a török rész elnöke és a görög lakosság nyolcvanhat százaléka. A törökök legnagyobb pártja szerint az elutasítás újabb negyven év elzártságot hozhat a megszállt területeknek.
Gyakorlatilag nincs esélye, hogy május 1-én egy egyesített Ciprus lépjen be az Európai Unióba - írja az euobserver.com. A rendezési tervet Tasszosz Papadopulosz görög ciprióta államfő és Rauf Denktasz, a ciprusi törökök vezetője is elutasítja.

Hosszú időre szól

"Nem tudom sem elfogadni, sem aláírni a tervet, önöket is arra szólítom, hogy utasítsák el" - szólította nem szavazatra a választókat Papadopulosz. Kofi Annan ENSZ-főtitkár tervéről április 24-én tartanak népszavazást. A Népszabadság értesülései szerint a görög szavazók alig 13 százaléka támogatja csak a sziget jövőjét föderális államként elképzelő javaslatot.

Az EU csütörtökön a terv elfogadására szólította a ciprusiakat. Günter Verheugen bővítési biztos szerint Annan terve "remek lehetőség a különbségek feloldására". Véleménye szerint ha a kezdeményezést leszavazzák, "hosszú ideig" nem lesz helyette más javaslat.

Találkoznának a világgal

Annan tervének Bukása esetén ugyan Ciprus egésze csatlakozik az EU-hoz, az uniós jog azonban csak a görög részen érvényesül. Ráadásul az EU egy része török katonai megszállás alatt állna.

A legnagyobb török párt Denktasz ellenkezése ellenére is támogatja a rendezést. "Kezünkben a lehetőség, hogy népünk jövőjéért találkozhassunk a világgal, igent kell mondanunk, hogy ne éljünk elszigetelve a következő negyven évben is" - jelentette ki Mehmet Ali Talat, a Köztársasági Török Párt elnöke.