Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Csehország függetlenségét félti Klaus

2004.04.22. 15:41
Bürokraták fognak dönteni Csehországról választott képviselők helyett - festett sötét képet az alig egy hét múlva esedékes uniós csatlakozás előtt Vacláv Klaus. A cseh államfő szerint országa elveszíti függetlenségét. Az unió Klaus szavait cáfoló soros ír elnöke szerint Írország a legjobb példa rá, hogy egy elmaradott, provinciális ország a csatlakozással a világ élvonalába kerülhet.
A cseh szuverenitás elvesztésétől tart Vacláv Klaus. "Bár nem mindenki tudatosítja ezt kellőképpen, de tény, hogy államunk mint önálló és szuverén egység néhány nap múlva megszűnik létezni" - írja a cseh államfő Ne vesszünk el az Unióban! című, a Mlada Fronta Dnesben megjelent cikkében.

Bürokratáktól tart

A cseh államfő szerint a formális betagolódással nem lehet eltüntetni az egyes államok között meglévő lényeges különbségeket, s ezért az Európai Unió bővítésének számos kockázata van. Különösen veszélyes az, hogy a dolgokról nem az ország választott képviselői, hanem az országot nem kellőképpen ismerő bürokraták fognak dönteni - véli az euroszkeptikus Klaus.

"Pozícióink védelme Európában, politikai, társadalmi, gazdasági és más érdekeink védelme, amelyek eddig olyan hazai politikusok kezében voltak, akik ebben az országban éltek, innen származtak, ismerték az országot, együtt éltek vele és felelősek voltak a választóiknak, a jövőben jóval bonyolultabb lesz" - írta az államfő.

Gyakorlati dísz

Vladimir Spidla kormányfő szerint Klaus "valószínűleg nem értékeli súlyának megfelelően a cseh nemzet sorsát". "Mint fejlett európai régió, megálltuk a helyünket a 9. századtól kezdve. Történelmünk leghíresebb és legfényesebb pillanatai mindig az integrációval voltak kapcsolatosak. Akár a Luxemburgiak, akár IV. Károly királyok példáját említem" - historizált a szociáldemokrata kormányfő.

Klaus szerint a csatlakozás után "véglegesen már nem Cseh Köztársaság leszünk, hanem az Európai Unió egyik része, amely ugyan formailag még meghagyja magának az elnöki tisztséget, de a gyakorlatban az már csak dísznek fog szolgálni."

Felemelkedhetnek a provinciális végek

Egy ország csatlakozása az Európai Unióhoz semmiképpen sem jelenti, hogy az elveszíti önállóságát és szuverenitását - cáfolta Klaus félelmeit Bernie Ahern ír kormányfő, az unió soros elnöke. "A világméretűvé vált kereskedelem és média korában a szuverenitás megosztása közös megállapodás alapján nem jelent veszteséget, hanem éppen ellenkezőleg. Az államok számára valódi és kézzelfogható nyereséget jelent, mert olyan befolyáshoz juttatja őket, amelyről másképpen nem is álmodhatnának" - jelentette ki.

Jó példaként Írországot hozta fel. "Mielőtt csatlakoztunk volna az Európai Unióhoz, Európa peremén elszigetelt nemzet voltunk, amely a hatalmas szomszéd - Nagy-Britannia - árnyékában élt. Érdekeink érvényesítése folyamán rájöttünk, hogy többre vagyunk képesek, s magasabb súlycsoportban is sikeresek lehetünk" - jelentette ki.