Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Helmut Kohl az Európai Unió jövőjéről

2004.01.14. 00:38
Az euró bevezetése, a Gazdasági és Monetáris Unió megjelenése visszafordíthatatlanná tette az egységes Európához vezető folyamatot, az euró nem csak egy új közös pénz, hanem az európai identifikáció eszköze, mérhető következménye is, hangoztatta Helmut Kohl volt német szövetségi kancellár kedden Budapesten elmondott beszédében.
Helmut Kohl a Hypothekenbank in Essen AG budapesti prezentációján elmondta: az euró kritériumainak felpuhítása költségvetési okokból nem más, mint jelentős visszalépés, sőt - fogalmazott a volt kancellár - "árulás". Az euró jelenleg a dollárhoz képest túl erős, de ez is azt mutatja, hogy az egységes Európa milyen jelentős potenciált képvisel a világgazdaságban - húzta alá a volt szövetségi kancellár.

Az Európai Unió küszöbön álló bővítésével kapcsolatban hangsúlyozta: nagy elégtétel számára a keleti bővítés. Az Európai Unió területe mintegy 34 százalékkal nő majd meg, 110 millió fővel gyarapodik az integráció lakossága, a bővítés jelentős perspektívákat hoz az Európai Unió számára. "A közös európai ház csak akkor bizonyulhat sikeresnek, ha bizonyos alapelvekben megegyezünk, például abban, hogy ahhoz Európa minden népe csatlakozhat. Egyben fontos, hogy ebben a házban soha nem lehet az erőszak eszközével élni" - utalt a volt kancellár Európa viszontagságos XX. századi történetére.

A jövő Európájával kapcsolatban aláhúzta: nem lehet különbséget tenni aszerint, hogy egyes országok kicsik vagy nagyok. A kicsik tiszteletére hívott fel, hangoztatva: a jövő Európájában nem a mennyiség, a minőség lesz a fontos. Helmut Kohl kiemelte: "számomra a bővítés morális kérdés, mivel a lengyelek, a magyarok, Európa keleti népei nem tehetnek arról, hogy több mint ötven évig nem élvezhették a szabadságot.

A kereszténység fontos dimenzió

Az Európai Unió alkotmányával kapcsolatos vitáról megjegyezte: nem érti a kereszténységhez kötődően kibontakozott vitát, utalva az alkotmány preambulumára. Aláhúzta: a kereszténység jelen van és ez a fontos dimenzió nem merülhet feledésbe, Európa gyökerei is a kereszténységhez kötődnek. A politikus emlékeztetett arra: a németek soha nem felejtik el, hogy Magyarország tettekkel segítette a német újraegyesítést.

Helmut Kohl kiemelte: Magyarországnak nagy és fáradságos utat kellett megtennie az elmúlt években a csatlakozás felé vezető úton, de sohasem volt kétséges, hogy Magyarország Európa része, és az Európai Unióhoz fog tartozni.

A volt német szövetségi kancellár meleg szavakkal emlékezett meg Antall József néhai miniszterelnökről, kiemelve, hogy nagy hazafi volt és Németország nagy barátjaként ismerte meg. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy Magyarország sikeresen fejlődik majd az Európai Unió keretein belül is. A világ különböző részeivel való együttműködés kapcsán megjegyezte: az Európai Uniónak az USA-val partneri és baráti viszonyt kell fenntartania, amely azonban nem jelenthet alárendeltséget.