Géza
-12 °C
-4 °C

Könnyebbé válik a munkavállalás az EU-ban

Az Európai Parlament által szerdán elfogadott irányelve értelmében jóval egyszerűbbé válhat a munkavállalás egy másik uniós tagállamban.
Az uniós szerződések elvileg garantálják a szabad munkavállalás jogát az összes tagállamban, de a gyakorlatban ezt egy sor akadály nehezíti. Nem beszélve arról, hogy a kelet-európai tagországok még mindig többéves átmeneti korlátozásokkal szembesülnek, az egyes államok nem mindig ismerik el automatikusan az olyan szakmai képesítéseket, amelyeket egy másik tagállam adott ki - nem biztos tehát, hogy egy Magyarországon megszerzett papír mondjuk Dániában is hasznos.

Elháríthatja az útból ezt az akadályt, hogy az Európai Parlament szerdán második olvasatban is elfogadta a szakmai képesítések kölcsönös elismeréséről szóló irányelvet, ami automatikus elfogadást ír elő majdnem minden foglalkozás esetén. "Ez a direktíva óriási siker, új szintre emeli a munkavállalás szabadságát az unión belül" - lelkendezett Charlie McCreevy, az EU belsőpiaci biztosa.

Automatikus el fogják ismerni a szakmai papírokat

A kölcsönös elismerés alapja a jövőben a tagállamok közt egyeztetett, harmonizált szakmai minimumszint lesz (ahogyan már most is az orvosok és nővérek esetén, ahol a szakmai képzés bizonyos szintig harmonizált). Az alapelv az, hogy azokkal a másik tagállamból származókkal szemben, akik valamilyen szabályozott foglalkozást akarnak űzni (pl. orvos, nővér vagy építész), ugyanolyan szakmai elvárást kell támasztani, mint az adott állam polgáraival szemben. Bizonyítaniuk kell továbbá, hogy az adott államban szükséges szakmai gyakorlatnál legfeljebb egy "szinttel" kevesebb szakmai gyakorlattal rendelkeznek.

A szakmai szint mérésére a direktíva létrehoz egy referenciarendszert, amivel egyszerűen le lehet fordítani a különböző tagállamokban adott különböző szakmai képzés szintjét, egy egytől négyig terjedő skálán. Ez a négypontos referenciarendszer lesz az ekvivalencia alapja a különböző országok által adott képesítések közt.

Az irányelv a biztonság kedvéért hozzáteszi, hogy mindez - az automatikus elfogadás elve - nem akadályozza meg a fogadó tagállamot abban, hogy egy másik tagállamból származó dolgozóval szemben specifikus elvárásokat szabjon meg képesítése elismerése tekintetében, "amennyiben a közérdek így kívánja". A direktíva ugyanakkor kiköti, hogy ezek a feltételek nem lehetnek diszkriminatívak az alannyal szemben, vagyis nem vonatkozhat rá más elbírálás, mint egy ottani állampolgárra.

Az irányelvet még a tagállamok kormányait képviselő EU Tanácsnak is jóvá kell hagynia, de ez már csak formaság.