Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Összeurópai emléknapot javasolnak a kommunizmus áldozatainak

2004.01.20. 18:29
Az új EU-tagok kezdeményezésére akár az egész unió a kommunizmus áldozataira emlékezhet majd. Az Európai Néppárt pedig arra készül, hogy nyilatkozatot fogad el a kommunizmus elítéléséről és a kommunista rendszerek áldozatairól való megemlékezésről.
Az Európai Néppárt arra készül, hogy nyilatkozatot fogad el a kommunizmus elítéléséről és a kommunista rendszerek áldozatairól való megemlékezésről - közölte az MTI-vel Szájer József, a Fidesz - MPSZ alelnöke, az Országgyűlés európai parlamenti megfigyelő csoportjának tagja. A képviselő tájékoztatása szerint az EPP február 4-5-én Brüsszelben tartandó kongresszusán fogadják el az elnökség által most jóváhagyott nyilatkozattervezet, amely egyébként lett és magyar kezdeményezésre született.

Vaira Vike-Freiberga lett köztársasági elnök tavaly októberben, az Európai Parlamentben (EP) mondott beszédében javasolta, hogy hozzanak létre európai központot, amely a kommunista rendszer bűneinek feltárásával és az áldozatokra való megemlékezéssel foglalkozna. A Fidesz - MPSZ és az MDF európai parlamenti megfigyelői akkor közleményben fejezték ki egyetértésüket az elnökasszony kezdeményezésével.

Az EPP elnökségének tervezete szerint a februári kongresszuson jóváhagyandó nyilatkozatban is szerepel az a javaslat, hogy létesüljön dokumentációs és kutatóközpont a kommunista rendszerek által elkövetett törvénysértések feltárására. A nyilatkozat kezdeményezni fogja továbbá, hogy jelöljenek meg egy összeurópai emléknapot a kommunizmus áldozataira való megemlékezésre, illetve állítsanak emlékművet a tiszteletükre - közölte a magyar képviselő hozzátéve, hogy mindezt az - a lett elnök asszony beszédében is szereplő - gondolat indokolja, hogy a nácizmushoz hasonlóan a kommunizmus ideológiája ellen is folyamatosan küzdeni kell, és életben kell tartani az áldozatok emlékét.

A nyilatkozat februári elfogadása után az EPP képviselői minél több európai fórumon - mindenekelőtt magában az EP-ben, de az Európa Tanácsban és másutt is - képviselni fogják az abban foglalt gondolatokat. Kezdeményezni kívánják, hogy az EP a tíz új tagország május 1-jén esedékes csatlakozása alkalmából fogadjon el egy ennek megfelelő tartalmú határozatot.