Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

Az idézetek miatt drágább lesz a tankönyv

2003.10.18. 12:40
Az elmúlt hetven év irodalmi művei kimaradhatnak a diákolvasmányokból. Az uniós jogharmonizáció miatt ugyanis ezután jogdíjat kell fizetni a tankönyvekben közölt idézetek, képek, és versek után, ha azok szerzői 70 évnél korábban haltak meg. A jogszabály elsősorban az irodalom, történelem, művészettörténet és mozgókép-kultúra könyveket érinti.
A Népszava szombati számában arról számol be, hogy tankönyvkiadók szerint a szerzői jogdíjról szóló törvény jövő májustól érvényes módosítása következtében a kiadók olcsóbb, azaz gyengébb minőségű tankönyveket lesznek kénytelen kiadni. Így például gyengébb minőségű papírt, olcsóbb kötési technológiát választanak, kevesebb igényes grafikát, fotót és eredeti forrásművet építenek be könyveikbe.

A napilap egy kiadó számítása szerint a jelenleg 750 forintért kapható első osztályos gimnáziumi történelemkönyv 12 ezer forint lenne, ha a benne szereplő 400 alkotás után fizetni kellene jogdíjat.

Az is könnyen előfordulhat, hogy Petőfi Sándor Tisza című verse még benne lesz a könyvekben, József Attila A Dunánál című verse azonban már nem.

A jogszabály elsősorban az irodalom, történelem, művészettörténet és mozgókép-kultúra könyveket érinti, de a természettudományi könyvekből is hiányozni fognak a képek.

A kiadók szerint probléma lesz a kiadók felkutatása is, hiszen ez sok esetben hosszú időt vesz igénybe.