Piroska
-1 °C
5 °C

Újból inog Kovács széke

2004.10.29. 00:30
Az EP szocialista frakciójának vezetője név szerint is megemlítette Kovács Lászlót a bizottság összetételében várható módosítások kapcsán, mint mondta, nem zárja ki, hogy elfogadjanak változást személyével kapcsolatban.
Martin Schulz, a szocialista EP-képviselőcsoport vezetője csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy frakciója is hajlandó lehet szocialista jelöltek visszahívásának elfogadására, ha annak alapos az indoka. Schulz név szerint említette Kovács László magyar külügyminisztert, kijelentve: csak azért, mert szocialista jelöltről van szó, frakciója nem zárja ki, hogy elfogadjanak a Kovács személyét érintő esetleges változtatást a bizottságban, különös tekintettel azokra az észrevételekre, amelyeket az EP energiaügyi bizottsága tett a magyar jelölt meghallgatásával kapcsolatban.

José Manuel Durao Barroso, a bizottság leendő elnöke a BBC-nek adott nyilatkozatában korábban egyértelműsítette, hogy többes cserére készül, majd csütörtök esti római tárgyalásain ugyancsak erre utalt. A portugál politikus az Európai Unió alkotmányos szerződésének aláírására érkezett az olasz fővárosba, ahol várhatóan szinte valamennyi EU-tagállam vezetőjével módját ejti, hogy a bizottságban teendő változásokról tárgyaljon. A változtatást Barroso már szerdán kilátásba helyezte, azzal, hogy a testületről aznap tartandó európai parlamenti szavazás elhalasztását kérte.

Több személy és több tárca is változhat

Rómában Barroso elsőként Jan Peter Balkenende holland kormányfővel, az EU soros elnökségét betöltő Hollandia delegációjának vezetőjével találkozott. A megbeszélés után nevük elhallgatását kérő diplomaták úgy nyilatkoztak, immár az tűnik logikusnak, hogy Barroso nem csupán egy helyen - az igazságügyi és jogi poszton élesen bírált Rocco Buttiglione esetében - változtat a testület összetételén vagy feladatkörein, hanem esetleg több biztos és több portfólió esetében.

Barroso egy francia rádióadónak nyilatkozva lényegében megerősítette ezt azzal, hogy kijelentette: az állam- és kormányfők értésére kívánja adni, hogy olyan biztost nem fogadhat el, akinek jóváhagyásával az Európai Parlamentben (EP) egészen biztosan problémák lehetnek. Ez a közlése egyúttal azt is sugallja, hogy immár nem csupán feladatkörök cseréjében, hanem esetleg biztosjelöltek személyének megváltoztatásán is gondolkodik.

Kovácsot is bírálták

Az EP képviselői legélesebben a roppant konzervatív nézeteket valló Buttiglione személyét bírálták, de mellette más biztosjelöltek - köztük Kovács László, a lett Ingrida Udre, a holland Neelie Kroes, a dán Mariann Fischer Boel - is helyenként éles kritikákat kaptak. Az EP szerdai szavazása előtt valóban úgy tűnt, hogy a Barroso-bizottság első összetételében a legnagyobb frakciók közül csak a néppárt támogatását nyerheti el, a szocialisták és a liberálisok többsége, valamint a zöldek ellene szavaznának.

Más csütörtöki nyilatkozatok is arra engedtek következtetni, hogy esetleg többcserés megoldásról lehet szó. Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök például - aki mindeddig tántoríthatatlannak tűnően kiállt Buttiglione mellett - most megszellőztette, hogy hajlandó megfontolni jelöltjének esetleges visszahívását, ha nem Buttiglione lesz az egyedüli, akinek távoznia kell a bizottságból.

Gyurcsány pénteken tárgyal

Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő csütörtök este azt szögezte le, hogy Magyarországnak egyetlen érvényes biztosjelöltje van: Kovács László. Hozzátette: pénteken tárgyal a leendő bizottsági elnökkel, s majd konzultál az Európai Parlament elnökével is. A kormány e konzultációk alapján alakítja ki véleményét - tette hozzá.