Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

350 százalékkal nő majd Kovács fizetése

2004.08.04. 16:39
Több mint négy és félszeresére nő Kovács László alapfizetése, miután a külügyminiszterséget és a pártelnöki megbízatást hátrahagyva európai biztosként folytatja tevékenységét. Az Európai Bizottság tagjaként havi 18 106 eurós bére még a legmagasabb adósávot jelentő 45 százalék levonása után is többszörösen meghaladja a magyar külügyminiszternek járó bruttó 780 ezer forintos és az MSZP elnökeként megkeresett bruttó 230 ezres dupla fizetését.
Az Index információi szerint jelentősen megugrik majd Brüsszelben a szerdai kormányülésen EU-biztosnak jelölt Kovács László fizetése.

Milliós bevétel

Novembertől nevezték ki
A kormány úgy döntött, hogy 2004. november 1-jétől Kovács László külügyminiszter tölti be az Európai Bizottság magyar biztosi posztját - közölte a miniszterelnök a szerdai kormányülés után. Az elvárás az, hogy Kovács László "magyar szívvel és európai fejjel végezze munkáját" - mondta Medgyessy Péter. Bár köztudott, hogy az Európai Bizottság tagsága nem nemzeti képviseletet jelent, fontos, hogy ki képviseli ott az országot, a nemzetet - tette hozzá. Medgyessy Péter köszönetet mondott a biztosi posztot november 1-jéig betöltő Balázs Péternek, és közölte, hogy továbbra is számít rá a kormányzati munkában.
Az MSZP elnöki posztján és a külügyminiszteri megbízatása révén Kovács bruttó 1 millió 10 ezer forintot keresett havonta. Vagyonnyilatkozata szerint a távozó miniszter eddig 780 ezer forintot kapott a Külügyminisztériumtól, az MSZP pedig 230 ezer forinttal honorálta elnöki ténykedését. Kovács mindkét munkakörében rendelkezett szolgálati autóval és telefonnal is.

A legjobban keresőknél többet

A miniszteri rangban dolgozó uniós biztosok fizetése azonban komoly továbblépést jelent még egy volt magyar kormánytagnak is. A José Manuel Barroso új bizottsági elnök mellett dolgozó biztosok a bértábla szerint a legmagasabb bérkategóriába tartozó uniós csúcsvezető köztisztviselőknél is többet keresnek. A biztosok 112,5 százalékos szorzóval számítva 18 106,64 eurós alapfizetést kapnak, míg az Európai Bizottság portugál elnöke több mint 4 ezer euróval többet, 22 210,81 eurót keres.

A számlát vinni kell

Kinevezése után a forintban 4,5 milliós bér mellé Kovácsnak jár majd mintegy 600 euró is reprezentációs célra, de ezt csak akkor fizetik ki, ha a nemrégiben megújított szabályok alapján bemutatja a fizetett ebéd vagy vacsora számláit, és mellékeli az ott folyt megbeszélés célját. A magyar biztos felveheti továbbá havonta az alapbér 15 százalékát kitevő lakástámogatást is, ami Kovács esetében több mint 2700 eurót tesz majd ki. A Bizottság tagjainak, elnökének és alelnökeinek emellett családi járadékot is fizet az uniós kassza alapfizetésük 2 százalékán túl mintegy 150 eurós fixösszeg erejéig. A különböző visszatérítések nagyságát azonban limitálták, így a biztosok legfeljebb évi 11 702 eurót kaphatnak költségtérítés címén. A bizottság tagjainak a felsoroltakon kívün jár minden olyan kedvezmény, amelyet az EU biztosít hivatalnokainak. Kivételt csupán a hazájuktól távol munkát vállaló hivatalnokoknak ezen a címen járó "kártérítés", és a nekik fizetett utazási térítés képez.

Fizetik a költözést is

Kovácsnak és a hozzáhasonló új kinevezetteknek az alapfizetés mellett a kiköltözéshez is nyújt anyagi segítséget új munkahelye. A frissen megválasztott EU-s vezetőknek, amennyiben nem Belgiumban voltak kinevezésükig bejelentve, két hónapi alapbérig fizetik a berendezkedés költségeit, a személyes holmik szállítási díját és a politikus, valamint családtagjainak utazási költségeit.