Szilárda
0 °C
6 °C

Kovács: Az EU kiábrándíthatja a csatlakozókat

2004.01.14. 13:56
Németország kezdi elveszteni türelmét - nyilatkozta Kovács László magyar külügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy az unió nettó befizetői befagyasztanák a költségvetési kiadásokat. A magyar diplomácia vezetője arra figyelmeztet, hogy a volt kommunista országok lakossága kiábrándulhat az EU-ból.
Nagyvonalúságot kért Németországtól és az EU többi nagy befizetőjétől az unió 2007-2013-as költségvetési időszakának megtervezéséhez Kovács László a Financial Timesnak nyilatkozva.

A brit üzleti napilap szerdai számában közölt interjúban a magyar külügyminiszter kifejtette: fennáll a veszélye, hogy az Európai Unió kiábrándítja a májusban csatlakozó kelet-európaiakat.

A nettó befizetők fagyasztanának

A Financial Times Kovács László szavainak előzményeként felidézte, hogy a hat nettó befizető - köztük Németország, Franciaország és Nagy-Britannia - kilátásba helyezte az uniós költségvetési kiadások befagyasztását a jelenlegi szinten a "nyolc, zömmel szegény, egykori kommunista ország" csatlakozása után is. A lap szerint egy ilyen lépés erőteljesen csökkentené az új tagoknak jutó infrastrukturális és térségi fejlesztési pénzeket.

A cikk szerint ez a törekvés már az uniós alkotmány ügyében kudarccal végződött brüsszeli csúcs előtt is felbukkant, és tovább erősödött, miután Lengyelország és Spanyolország - mindkettő a 2007-2013-as költségvetési időszak valószínű nettó kedvezményezettje - megakadályozta a bővítéshez kidolgozott új alkotmány elfogadását.

Németország támogatókra lelhet

A lapnak nyilatkozó magyar külügyminiszter úgy vélekedett, hogy érzése szerint Németország "kezdi elveszíteni a türelmét". Hozzátette: attól tart, hogy Németország támogatókra lel, például Franciaországban és Hollandiában.

Kovács László azt mondta a Financial Timesnak, hogy Magyarországon, amely "csaknem 50 évet várt a csatlakozásra a demokratikus, fejlett országok csoportjához", sokan kiábrándítónak tartják a gazdasági fejlődés ütemét a kommunizmus összeomlása óta. A külügyminiszter szerint fontos, hogy azok, akik hisznek a csatlakozás előnyeiben, ne csalódjanak, és ne mondják egy-két év múlva, hogy a csatlakozás katasztrófa volt.