16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Szerbia 2
Svájc 3
974 Stadion G csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Kamerun 0
Brazília 0

Kovács félti Schmitt Pál helyét

2004.02.04. 07:54
A magyar külügyminiszter szerint Schmitt Pálnak helye van az Európai Parlamentben, noha az előző rendszerben vezető tisztséget töltött be. Kovács László arra nem válaszolt a szerdai Napkeltében, hogy ősszel, egy esetleges rossz választási szereplés után, ő lenne az EU-biztos.
Az EU testületeibe való jelölés a kormány joga - nyilatkozta a szerdai Napkeltében Kovács László, aki ez ügyben a hét elején Budapesten tartózkodó Joschka Fischertől is tájékozódott: "A német külügyminiszter rám nézett és azt mondta: miért egyeztettem volna? A kinevezés a kormány joga."

Értelmetlen találgatni

Kovács elmondta, hogy a döntés előtt egyeztetett az ellenzékkel, érdemi kifogásuk nem volt a jelöltekkel. A négy jelöltből egyedül az EU-biztosnál nem kérték ki senki véleményét. Az európai bíráknál a Legfelsőbb Bíróság, az Európai Számvevőszék tagjánál az Állami Számvevőszék elnökének javaslatát vette figyelembe a kormány.

"Értelmetlen találgatni" - válaszolta Kovács arra a kérdésre, hogy október 31-e után, egy esetleges rossz választási szereplést követően, az MSZP elnöke lenne Balázs Péter utóda az EU-biztosi poszton. Annyit egy korábbi kérdésre válaszolva hangsúlyozott: van rá példa, hogy ezt a tisztséget markáns pártpolitikus tölti be.

Micsoda méltánytalanság lenne

Kovács László sajnálatosnak tartja, hogy annak az európai néppárti javaslatnak, amely kizárná az EU-intézmények tisztségviselői közül a kommunizmus idején vezető tisztséget betöltő személyeket, az egyik szerzője magyar. "Micsoda méltánytalanság lenne az előző rendszerben vezető tisztséget betöltő, egyébként remekül felkészült Schmitt Pállal szemben, ha nem foglalhatná el helyét az európai parlamentben."

A külügyminiszter nem érti, hogy "ez a fajta érzékenység" miért nem jött elő Spanyolország, Görögország, Portugália esetében, ahol a jobboldali diktatúra politikusai betölthetnek vezető európai tisztségeket.  • Hírek
  • Hírek