Valér
4 °C
8 °C

Közepes tárcát kapott Kovács Brüsszelben

Az Európai Unió energiapolitikájáért és nukleáris biztonságáért fog felelni Kovács László, az új magyar európai biztos, aki novemberben veszi át hivatalát. A tárca, amelyről ráadásul leválasztották az eddig hozzá tartozó közlekedésügyet, nem tartozik a legfontosabbak közé az új Európai Bizottságban. A pártok - a Fidesz kivételével - üdvözölték a döntést, Kovács pedig az Indexszel közölte: a poszt betöltéséhez nem kell energetikai szakembernek lennie.
José Manuel Barroso, a novemberben hivatalba lépő új Európai Bizottság elnöke csütörtökön hozta nyilvánosságra az új kabinet összetételét. Rajta kívül huszonnégyen vannak benne, minden tagállamból egy-egy. Az eredeti, Romano Prodi-féle Bizottságból csak hárman maradtak meg, de ha az újakat is beleszámítjuk, akkor tizennégyen.

Nem egy fajsúlyos tárca

Kovács László, a magyar biztos, az energiapolitikáért és nukleáris biztonságért felelős tárcát kapta. Ez a tárca eredetileg a közlekedéspolitikáért is felelt, de Barroso azt most leválasztotta róla, és külön portfoliót csinált belőle. Az így létrejött új tárca megfigyelők értékelése szerint nem tartozik a fajsúlyosabbak közé, a regionális fejlesztéshez képest (amit a jelenlegi magyar biztos, Balázs Péter vezet) egyértelműen visszalépés.

Az energetikai főigazgatóság legfontosabb aktuális feladata az energiapiac liberalizációja. Az aktuális, tavaly elfogadott irányelv, 2007-re valamennyi - magán- és ipari - felhasználó számára liberalizálja a piacot, vagyis lehetővé teszi, hogy válasszunk, kitől akarunk gázt és elektromosságot vásárolni. Ez elvileg nagyobb versenyhez és így alacsonyabb árakhoz vezet. A szabályozás végrehajtása ugyanakkor nem elsősorban az Európai Bizottság, hanem az államok feladata.

Meglepetés a lengyel biztos

Némi meglepetést keltett, hogy az eddig "magyar kézben lévő" regionális fejlesztést - ami az Unió felzárkóztatási politikáját irányítja - a lengyel Danuta Hübner kapta. Általában ugyanis nem szokás olyan biztos keze alá helyezni egy területet, akinek hazája túlságosan érdekelt az adott politikában, hiszen az könnyen összeütközéshez vezethet.

A viszonylag szegény új tagországok szempontjából viszont előnyös lehet Hübner kinevezése, hiszen az egyik leginkább elmaradott állam polgáraként alighanem oroszlánként fog küzdeni egy számunkra kedvező felzárkóztatási politikáért.

Barroso ellenállt a nagyoknak

Szembetűnő az is, hogy Barroso viszonylag határozottan ellenállt a nagyobb tagállamok nyomásának, amelyek egytől egyig valamilyen fontos gazdasági posztot akartak a saját emberüknek. Berlin egy gazdasági szuperbiztosi poszt létrehozását követelte Günter Verheugen számára, ami minden idetartozó tárcát koordinált volna; a volt bővítési biztosnak ehhez képest meg kellett elégednie az ipari tárcával (noha eddig még ilyen sem létezett). A francia Jacques Barrot a közlekedést kapta, a brit Peter Mandelson a külkereskedelmet, az olasz Rocco Buttiglione pedig a bel- és igazságügyet.

Az új és régi tagállamokból származó biztosok közt viszonylag egyenlően lettek elosztva a tárcák, bár a legeslegfontosabb feladatok közül csak egyet kapott új: a lengyel Hübner a regionális politikát.

Az Európai Bizottság összetétele
a biztos nevetisztségeországaelőző tisztsége
J. M. Durao Barrosoelnök Portugália volt miniszterelnök
Margot Wallströmalelnök, intézményi kérdések és kommunikációs stratégia Svédország környezetvédelmi biztos
Günter Verheugenalelnök, ipar- és vállalkozáspolitika Németország bővítési biztos
Rocco Buttiglionealelnök, bel- és igazságügy Olaszország Európa-ügyi miniszter
Jacques Barrotalelnök, közlekedés Franciaország regionális politikai biztos
Siim Kallasalelnök, adminisztratív reform, korrupció elleni küzdelem Észtország gazdasági és pénzügyi biztos
Benita Ferrera Waldnerkülügy Ausztria külügyminiszter
Louis Michelsegélypolitika Belgium külügyminiszter
Markosz Kiprianuegészségügy és fogyasztóvédelem Ciprus költségvetési biztos
Vladimir Spidlaszociálpolitika és munkaügy Csehország volt miniszterelnök
Mariann Boel Fischermezőgazdaság és vidékfejlesztés Dánia halászati miniszter
Olli Rehnbővítés Finnország vállalkozásügyi és informatikai biztos
Sztavrosz Dimaszkörnyezetvédelem Görögország munkaügyi biztos
Neelie Kroesversenypolitika Hollandia volt közlekedésügyi miniszter
Charlie McCreevybelső piac Írország pénzügyminiszter
Danita Hübnerregionális fejlesztés, felzárkóztatási politika Lengyelország kereskedelmi biztos
Ingrida Udreadó és vám Lettország a parlament elnöke
Dalia Grybauskaiteköltségvetés Litvánia kulturális és oktatásügyi biztos
Viviane RedingIT és média Luxemburg kulturális és oktatásügyi biztos
Kovács Lászlóenergiapolitika és nukleáris biztonság Magyarország külügyminiszter
Joe Borghalászat Málta segélyügyi biztos
Peter Mandelsonkülkereskedelem Nagy-Britannia volt ipari, kereskedelmi és északírügyi miniszter
Joaquin Almuniagazdaság és pénzügy Spanyolország gazdasági és pénzügyi biztos
Jan Figeloktatás és kultúra Szlovákia vállalkozásügyi és informatikai biztos
Janez Potocnikkutatás Szlovénia bővítési biztos

A biztosokat - akik hivatalosan még csak jelöltek - szeptemberben hallgatja meg az Európai Parlament. Ahhoz, hogy a testület hivatalba léphessen, Strasbourg jóváhagyása is szükséges. Az EP az egész Bizottságról együtt szavaz, nem pedig egyenként - ezért nem is valószínű, hogy valamelyik biztos jelölését visszautasítsák, erre eddig még csak egyszer volt példa.

Kovács László elégedettségét fejezte ki csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy az Európai Bizottság energiaügyekkel foglakozó biztosaként dolgozhat a jövőben; szerinte ez stratégiai fontosságú terület az unióban. "Barroso bizottsági elnök azt mondta nekem, hogy nemzetközi és tárgyalási tapasztalataimat, valamint a problémamegoldó képességet vette figyelembe, amikor ezt a területet felajánlotta számomra" - mondta a posztjáról november elsején a brüsszeli bizottságba távozó külügyminiszter. Hozzátette: az Európai Bizottság politikai testület, a biztosok politikusok, nem pedig az adott terület legfőbb szakértői.

"Korlátozott képességek"

A döntést az MSZP, az MDF és az SZDSZ egyértelműen üdvözölte, a Fidesz viszont kétségbe vonta Kovács László alkalmasságát a posztra. Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő azt mondta, hogy Kovács Lászlónak e területen "korlátozott képességei vannak".

Kovács László az Indexnek nyilatkozva, a Fidesz kifogásaira reagálva elmondta, "nem vagyok egy energetikia szakember", de ilyet Barroso hiába is keresett volna, mivel egy biztosnak nem kell feltétlenül értenie a területéhez tartozó technikai dolgokhoz. Hozzátette, ehhez nagy létszámú apparátus áll minden biztosnak a rendelkezésére.