Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Személyes és szakmai kérdésekből is vizsgáztatják Kovácsot

Az Európai Unió egyre növekvő energiaigényének környezetbarát kielégítése, az európai nukleáris biztonság, valamint a gáz- és villamosáram-piac liberalizációja - ezek azok a kérdések, amelyekből az Európai Parlament hamarosan vizsgáztatni fogja Kovács Lászlót, az új magyar európai biztost. A jelöltet személyes kérdésekkel is bombázni fogják.
Mint emlékezetes, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság új elnöke az energiaügyi tárca vezetését bízta Kovács Lászlóra. Az új Bizottság novemberben lép hivatalba, öt évre. A biztosjelölteket szeptember végén hallgatja meg az Európai Parlament, és októberben szavaz, hogy elfogadja-e az új testületet (szinte biztosan igen).

Személyes kérdések

A már jobbára összeállított, egyelőre nem nyilvános, de az Index által megszerzett kérdőívek szerint Kovács Lászlónak személyével kapcsolatos és szakmai kérdésekre is válaszolnia kell majd. A kérdések listája még nem végleges, itt-ott változhat, de összességében jól mutatja, mire számíthat a volt külügyminiszter.

Például: hogyan fogja garantálni, hogy függetlenül, szigorúan csak a közös európai érdekek figyelembevételével fog dolgozni; szakmai kvalitásai hogyan járulnak majd hozzá munkájához, milyen képesítésekkel rendelkezik; és egyéb érdekeltségei nem összeférhetetlenek-e fontos európai tisztségével? Az EP azt is firtatni fogja, hogy Kovács jelölését pontosan milyen szelekciós folyamat előzte meg hazájában, miért éppen őt jelölte Magyarország biztosnak?

Energiaellátás

Egy másik kérdőív az adott tárca aktuális kérdéseit boncolgatja. Kovács Lászlónak elsősorban arra kell majd felelnie: mit szándékozik tenni a félmilliárd lelket számláló Európai Unió egyre növekvő energiaigényének biztosítására, különösen annak fényében, hogy a hagyományos, fosszilis tüzelőanyagok kifogyóban vannak.

Egy másik kérdés az energiaellátás környezetvédelmi oldalára megy rá: hogyan szándékozik a Kovács vezette tárca növelni az újrahasznosítható energiaforrások szerepét (erre már most léteznek európai direktívák), valamint hogyan kívánja hatékonyabbá tenni az üvegházgázok kibocsátását korlátozó kiotói jegyzőkönyv európai végrehajtását.

Atomenergia és piacliberalizáció

Egy kérdés foglalkozik az atomenergia-biztonsággal - ez szintén Kovács feladata lesz - és azzal, hogy mi a biztosjelölt álláspontja új atomerőművek építésével kapcsolatban. Az atomenergia számos államban igen kényes témának számít, mert noha rendkívül olcsó, biztonsági megfontolásokból több országban nemhogy új reaktorok építésén nem gondolkodnak, de teljesen le akarják építeni az ágazatot.

Az utolsó kérdés a gáz- és villamosáram-piac liberalizációjával foglalkozik. Az érvényes, tavaly elfogadott uniós szabályozás szerint 2007-ig mind az ipari, mind a lakossági fogyasztók számára teljesen meg kell nyitni a piacot, mert a remények szerint ez növeli a versenyt és csökkenti az árakat. A szabályozás végrehajtása az egyes államok dolga, és az Európai Parlament azt szeretné tudni: hogyan akarja ezt felgyorsítani Kovács, tekintve a számos tagországban tapasztalható lemaradást.

A kérdések jelentős részében egyébként éppen ez utóbbi a trükkös: az Európai Bizottság hatásköre energetikai kérdésekben nem olyan nagy, saját hatósági jogokkal nem bír. A Bizottság tevékenysége jórészt jogszabályok előkészítésére és a tagországok által is elfogadott szabályozás állami végrehajtásának ellenőrzésére korlátozódik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!