Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Javul Kovács helyzete Brüsszelben

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy Kovács László gond nélkül hivatalba léphet novemberben, mint energiaügyi uniós biztos - hacsak a jövő héten meg nem bukik az egész Európai Bizottság a parlamenti szavazáson.
Mint emlékezetes, az új európai biztosok közül kettőt szemelt ki magának az Európai Parlament a meghallgatások után, mint problémás jelöltet: a bel- és igazságügyi tárca élére jelölt Rocco Buttiglionét, aki homofób és nőellenes kijelentéseivel keltett közfeltűnést, és az energiaügyhöz delegált Kovács Lászlót, akinek meghallgatása nagyon gyengén sikerült.

A 25 tagú Európai Bizottságnak az EP-képviselők legalább felének támogatása kell ahhoz, hogy novemberben hivatalba léphessen. A szavazás jövő szerdán lesz.

A két jelölt közül az elmúlt napokban szinte teljesen az olaszra irányult a figyelem. Buttiglione szinte minden nap tesz egy újabb botrányos kijelentést, ráadásul hétfőn kiállt mellette a Vatikán, keresztényellenes inkvizícióval vádolva meg azokat, akik támadják jelölését ("Ilyen barátokkal nincs is szüksége ellenségekre" - kommentált tegnap egy vezető liberális EP-képviselő.)

Az EP szocialista és liberális frakciója világosan kijelentette, hogy ha José Manuel Barroso, az új Bizottság elnöke, nem csinál valamit az olasszal, akkor a jövő heti strasbourgi konfirmációs vitában nem támogatják a testületet, és Barroso mehet haza Portugáliába. A két frakció konkrétan azt várja, hogy az elnök rakja át Buttiglionét egy másik tárcához, ahol intoleráns nézeteivel kevesebb kárt tehet, mint a belügynél.

Ezzel szemben Kovácsról már nemigen van szó. Meghatározó európai parlamenti képviselők már nem is említik a nevét, és senki nem követeli hazaküldését vagy akár áthelyezését egy másik posztra. Még a korábban elég ellenséges Európai Néppárt sem. Még a Zöldek is, akik pedig eredetileg óriási felhajtást csaptak a jelölt körül, csak annyit "követelnek", hogy Kovács "erősítse meg" kabinetjét energiaügyi szakemberekkel.

Az egyetlen veszély, ami a jelöltre még leselkedik, az a jövő heti konfirmációs szavazás. Az Európai Parlament nem utasíthat el egyes jelölteket, viszont az egész Bizottságot megbuktathatja. A szocialisták és a liberálisok pontosan ezzel fenyegetőznek, ha Buttiglionével nem történik valami.

De a legtöbb elemző szerint erre igen kicsi az esély. Az EP-ben, csakúgy mint másutt, kompromisszumra számítanak, ami megmentené a Bizottságot, Barrosóval, Buttiglionével és Kováccsal együtt. Barroso következetesen elzárkózik tőle, hogy konkrétumokat mondjon a kérdésben, de szembetűnő, hogy most már korántsem áll ki olyan határozottan az olasz mellett, mint a múlt héten. Eleinte több közleményt is kiadott arról, hogy szilárdan támogatja Buttiglionét, de hétfőn Dublinban már nem volt hajlandó megismételni azt a kijelentését, hogy az olasz "tökéletesen megfelel" a posztra.

Barroso csütörtökön találkozik a Parlament vezetőivel, hogy ajánlatot tegyen nekik; a plénum jövő szerdán szavaz Strasbourgban.