Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Kovácshoz közelebb áll az adóügy, mint az energiapolitika

2004.11.07. 18:58
November 16-án két bizottság is meghallgatja Kovács Lászlót, aki elmondta: az adó- és vámpolitika közelebb áll hozzá, mint az energiapolitika.
Kovács László uniós adóügyi biztosjelölt vasárnap az MTI-nek azt mondta: sokkal közelebb állnak hozzá az adóügyek, mint a korábban számára kijelölt terület, az energiapolitika. "Annyiban közelebb áll hozzám, mint az energiapolitika, hogy ehhez műszaki ismeretek nem kellenek" - közölte. A politikus elmondta: közgazdasági ismertek szükségesek a terület ellátáshoz, és mivel közgazdasági egyetemet végzett, az adó- és vámpolitika nem teljesen idegen számára.

Sok felkészítő anyag

Az Európai Bizottság az EU kormányának is tekinthető. "Ahogy a magyar kormányban sem hiszem, hogy van olyan poszt, ami jelentéktelen, súlytalan, netán szégyellni való lenne, meggyőződésem szerint az unió kormányában sincs sem jelentéktelen, sem súlytalan, sem szégyellni való terület" - jelentette ki. José Manuel Barroso, a bizottság elnöke azt várja, hogy minden biztos a saját területe mellett a többi területen is vegyen részt a politika formálásában, a döntések előkészítésében, meghozatalában és végrehajtásában.

"Én abban az előnyös helyzetben leszek, hogy három portfólióval kapcsolatosan meglehetősen erős korábbi tapasztalataim vannak. Ezek a külkapcsolatok, a bővítés és a fejlesztési politika" - mondta Kovács László. Közölte: a felkészülésben adó- és vámpolitikával foglalkozó magyar szakemberek is segítik, Brüsszelben pedig az adó- és vámpolitikával foglalkozó főigazgatóság szakértői lesznek a segítségére. Közölte: sok felkészítő anyagot állítottak össze számára, de főként a szakértőkkel történő beszélgetéssel készül a november 16-i európai parlamenti bizottsági meghallgatásra.

Kovácsot az országon kívül

Jelenleg adó- és vámpolitikával a holland Frits Bolkestein foglalkozik, előtte az olasz Mario Monti felelt a területért. Kovács közölte: két bizottság is meghallgatja november 16-án, az egyik hatáskörébe az adópolitika tartozik, a másikéba pedig a vámpolitika; a két meghallgatás egymást követi.

Kovács újrajelölése jó darabig nem volt biztos, mert az Európai Néppárt egy ideig nem akart belenyugodni, hogy csak konzervatív és liberális jelöltet távolít el Barroso; cserébe a magyar biztos fejét követelték. A volt külügyminiszter újrajelölése jórészt Gyurcsány Ferenc kitartásának köszönhető, no meg annak, hogy a magyar politikai vezetésben állítólag teljes egyetértés van arról, hogy Kovácsot az országon kívül kell tudni.