Emőke
-4 °C
9 °C

Kovács Lászlót jelöli európai biztosnak a kormány

2004.08.03. 11:25
Kovács Lászlót jelöli Balázs Péter helyére európai biztosnak szerdán Medgyessy Péter. A külügyi tárca vezetője még nem tudni, melyik posztra kerül, de az biztos, hogy a leszállóágban lévő külügyminiszter politikai túlélésének egyetlen esélye a biztosi kinevezés. Európai bizottsági körökben némi meglepetéssel fogadták Balázs távozását, aki viszont Kovács helyére kerülhet a külügyi tárca élén.
Kovács László külügyminisztert jelöli európai biztosnak Medgyessy Péter a kormány szerdai ülésén - jelentette be Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője kedden délelőtt. Kovács kiküldetését már hónapok óta lebegtetik, ahogy az is nyilvánvaló volt, hogy Medgyessy kabinetje nem áll ki egyértelműen Balázs Péter eddigi EU-biztos személye mellett.

Kovács László
Balázs Péter megkeresésünkre egyelőre nem kívánt reagálni a bejelentésre. Michael Mann európai bizottsági szóvivő sem kívánta kommentálni a jelölést, mondván az a magyar kormányra és José Manuel Barroso új bizottsági elnökre tartozik. "Hogy Kovács László melyik tárca élére kerül, azt szintén az elnök fogja eldönteni" - mondta Mann az Indexnek.

Kovács jelölését csak az tette némileg bizonytalanná, hogy Brüsszelben Balázst talán alkalmasabb jelöltnek tartották, bár Kovács presztizse is megkérdőjelezhetetlen Nyugat-Európában. Kovács még a múlt héten is csak homályosan fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy vállalná-e a megbízást. A Magyar Hírlap szerint a külügyminiszter valóban bizonytalan volt, mivel csak akkor költözött volna Brüsszelbe, ha "valóban jelentős posztot" tölthet be.

Egy karrier vége

Főleg azok után, hogy hazai politikai karrierje összeomlani látszik. Az MSZP az európai parlamenti választásokon elszenvedett nagyarányú veresége után Kovács nem jelöltette magát újra a párt elnöki posztjára. A miniszterelnök-jelöltséget már a 2002-es választások előtt sem tudta megszerezni a párton belüli frakcióharcokban, köztársasági elnöki jelölését a koalíciós partner SZDSZ nem támogatja. A biztosi poszton kívül gyakorlatilag tehát nem maradt számára magas pozíció.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy Kovács melyik tárcához kerül. A tény, hogy Magyarország új és közepes méretű állam, önmagában nem zárja ki, hogy a magyar biztos fontos posztot kapjon (például az 1995-ben csatlakozott, apró Ausztria polgára vezeti a mezőgazdasági főigazgatóságot, ami az egyik legfontosabb hely a Bizottságban). "De megfigyelők szerint némileg bizonytalan, hogy a nagyon fontos regionális fejlesztési tárca "magyar kézben maradhat", mert Magyarország - sok fejletlen régiójával - túlságosan is érintett a felzárkóztatási politikában.

A Fidesz Barsiné Pataki Etelkát javasolta

A Fidesz "egyértelmű provokációnak" tartja Kovács jelölését. "Nem támogatjuk a külügyminiszter jelölését" - jelentette ki a keddi miniszterelnöki konzultációról távozóban Szájer József, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, EP-képviselője. Mint mondta, "az EP-választásokon vesztes párt bukott elnökét, Kovács Lászlót nem tudják a Magyar Köztársaság hiteles képviselőjének tekinteni".

A fideszes képviselő az érdemi egyeztetést hiányolta a jelöléssel kapcsolatban. Véleménye szerint olyan személyt kellett volna jelölni, "aki nem osztja meg a magyar társadalmat". A Fidesz Barsiné Pataki Etelkát, az Antall-kormány világkiálítás-ügyi kormánybiztosát javasolta a posztra. A Fidesz elnöksége kedd késő délután közleményben szólította fel a miniszterelnököt, hogy ne terjessze a kormány elé az MSZP elnökének jelölését.

Szájerhez hasonlóan az MDF-et képviselő Herényi Károly sem értett egyet Medgyessy döntésével. "A miniszterelnök az elmúlt két év legrosszabb döntését készül meghozni" - jelentette ki a konzultációt követően. Véleménye szerint olyan személyt kellene az Európai Bizottságba delegálni, aki "együtt tudna működni egy majdani kormánnyal is".

Az MSZP-t képviselő Lendvai Ildikó frakcióvezető támogatásáról biztosította a külügyminiszter jelölését, ahogy az SZDSZ sem emel kifogást ellene. Eörsi Mátyás, a párt frakcióvezetőhelyettese ugyanakkor nem tudja, Kovács "miért döntött az EU-biztosi poszt elvállalása mellett".

Horn Gyula volt miniszterelnök "galádságnak" nevezte, hogy az ellenzék azzal vádolta Kovácsot, hogy nem képviseli a nemzeti érdekeket. Az ilyen minősítésnek semmi köze az európai politikai kultúrához - mondta. Kétséges, hogy ilyen minősítések után lehet-e a jövőben négypárti egyeztetéseket tartani - tette hozzá Horn Gyula.

Balázs lesz a külügyminiszter?

Balázs Péter
Kovács utódjáról a külügyi tárca élén még nem született hivatalos döntés. A tanácskozásról kiszivárgó hírek szerint felmerült Balázs Péter eddigi európai biztos, korábban pedig Simonyi András washingtoni magyar nagykövet neve is.

Ami Balázs Péter elmúlt negyedéves ténykedését illeti: az ő hivatali ideje alatt fogadta el az Európai Bizottság az európai felzárkóztatási politika reformjára vonatkozó javaslatokat, amelynek formálásában így neki is nem elhanyagolható szerepe volt (noha a régiófejlesztési tárcát nem egyedül, hanem a francia Jacques Barrot-val közösen irányítja).

Megfigyelők részben Balázs és kabinetje tevékenykedésének tudják be, hogy az új felzárkóztatási politika - ha a tagállamok is elfogadják - a réginél valamelyest rugalmasabb és az új tagországok számára kedvezőbb lesz.

Emellett a sok nyelven beszélő és ügyesen kommunikáló Balázs, noha alig néhány hónapja töltötte be hivatalát, a brüsszeli nyüzsgés egyik megkerülhetetlen és népszerű szereplőjévé vált. Többen kedvezően hasonlították össze kollégájával, az uniós ügyekben tapasztalatlan és nyelveket nem beszélő Barrot-val.

Európai bizottsági körökben némi meglepetéssel fogadták Balázs távozását (bár már jó ideje lehetett pletykákat hallani Budapestről az esetleg váltásról). Noha a hivatalos reakció mindössze annyi volt, hogy a jelölés egyedül a magyar kormányra és az új bizottsági elnökre tartozik, az Index egy, neve elhallgatását kérő forrása nem is próbálta palástolni meglepetését. "Erre nem számítottunk" - mondta ez az illetékes, amikor értesült a kormánydöntésről.

Az új Európai Bizottság novemberben lép hivatalba, addig Balázs Péter marad a magyar biztos.