Piroska
-2 °C
5 °C

Kovács beszólt az európai pártoknak

2004.02.20. 14:01
Túlbuzogtak az Európai Parlamenti frakciók Medgyessy elítélésében - véli Kovács László. A magyar külügyminiszter Brüsszelben óvta az EP frakcióit egy még egyeztetés alatt álló javaslat korai elítélésétől.
"Nem kellene túlbuzgón elítélnie" a magyar kormányt az Európai Parlament frakcióinak egy olyan javaslat miatt, melyről a parlamenti pártok még egyeztetnek - jelentette ki Brüsszelben Kovács László. Medgyessy Péter közös választási listáról szóló felvetését az EP néppárti, szocialista és liberális frakciója is elítélte.

Értetlenül áll

A kormányfő javaslatát Kovács szerint nem egyeztették az EP frakcióival - jelentette az MTI. "A magam részéről nem egészen értem, miért tartották szükségesnek egyesek, hogy már elhangzásának másnapján elítélően nyilatkozzanak a kezdeményezésről" - mondta a magyar külügyminiszter.

Medgyessy hétfői országértékelő beszédében vetette fel a parlamenti pártok közös indulásának lehetőségét. Az SZDSZ nevében Kuncze Gábor ellenezte az ötletet. A négy parlamenti párt csütörtökön egyeztetést tartott a kérdésről, a megbeszéléseket hétfőn folytatják.

Antidemokratikusnak tartják

Az európai pártok többsége a demokrácia korlátozásának tartja a kezdeményezést. "Noha a nemzeti egység gondolata helyes, a politikai verseny gondolata is az" - kommentélta a magyar kormányfő javaslatát Graham Watson, a liberális frakció vezetője. A Néppárt nevében nyilatkozó Elmar Brok, az EP külügyi bizottságának elnöke egyszerűen antidemokratikusnak minősítette a felvetést.