Sára, Márió
2 °C
6 °C

Adóügyi biztosnak jelöli Kovácsot Barroso

Kovács László megúszta, hogy sikertelen európai parlamenti meghallgatása után hazaküldjék Brüsszelből: a magyar kormány újrajelölése után José Manuel Barroso európai bizottsági elnök csapatában tartja, az energiaügytől áthelyezve az adópolitikához.
Az Európai Bizottság következő elnöke a múlt heti európai parlamenti elutasítás után gyorsan megtette a szükséges lépéseket. A tagállamok vezetőinek meggyőzése után három cserét hajtott végre: a homofób Rocco Buttiglionét és a pártfinanszírozási ügyekbe keveredett Ingrida Udrét hazahívatta saját kormányukkal, az EP által "inkompetensnek" bélyegzett Kovács Lászlót pedig áthelyezte máshova.

A volt külügyminiszter adóügyi biztos lesz. Ez szintén nem túl fajsúlyos tárca, az adózáspolitika ugyanis szinte teljesen állami hatáskör az Európai Unióban (legalábbis egyelőre). A tárcához tartoznak a vámügyek is. Korábban a belsőpiaccal együtt volt ez a főigazgatóság, elég ütős tárcát alkotva, de Barroso kettéválasztotta.

Buttiglione helyére Franco Frattini volt külügyminisztert jelölte Róma, ő kapja a belügyi tárcát. Ingrida Udre helyére Andris Piebalgs volt lett pénzügyminiszter, EU-nagykövet kerül, ő veszi át Kovácstól az energiaügyet. A szintén sokat támadott Neelie Kroes versenyügyi biztos marad, őt a holland kormány nem engedte elmozdítani sehova.

Az adózás "sokkal inkább megfelel Kovács tapasztalatának"

Sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésre válaszolva José Manuel Barroso elismerte, hogy Kovács alkalmasságával kapcsolatban valóban kételyek merültek fel, de kijelentette: az adózás sokkal inkább megfelel a volt külügyminiszter tapasztalatának. Mint mondta: Kovács remek tárgyaló.

A bizottsági elnök reményét fejezte ki, hogy az új Bizottságot már simán megszavazza az Európai Parlament, méghozzá a következő, november 15-18-i plenáris ülésen. Azt állította: informális beszélgetések alapján úgy hiszi, hogy a korábban legellenségesebb szocialista frakció is támogatni fogja ezúttal Bizottságát.

"Sokkal nagyobb együttműködési hajlandóságot érzek; itt az ideje, hogy lezárjuk ezt az ügyet, és megkezdjük a valódi munkát" - mondta, hozzátéve: reméli, hogy minél nagyobb támogatást kap, mert csak így lehet erős a Bizottság. Barroso pénteken találkozik az EP vezetőivel.

Josep Borrell, az Európai Parlament elnöke szintén reményét fejezte ki, hogy az ügy végére hamarosan pont kerül. Mint mondta, a három meghallgatást (a két új, plusz az áthelyezett Kovács) már a jövő héten meg lehet tartani. Egy újságíró azt kérdezte, hogyan várhatja el az EP, hogy ennyi idő alatt a jelöltek felkészüljenek. Borrell azt mondta: "ez nem az EP dolga". Úgy vélte, hogy ha minden jól megy, a konfirmációs szavazásra már a következő plenáris ülésen sor kerülhet.

Orbán sajnálkozik, Tabajdi bizakodik

Orbán Viktor Fidesz-elnök és az Európai Néppárt alelnöke (Barroso pártja) csütörtök délután azt mondta az ENP-vezetők találkozóján egy Brüsszel melletti kastélyban, hogy kár, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök újrajelölte az "alkalmatlan" Kovácsot.

Martin Schulz, a szocialisták vezetője már korábban jelezte, hogy frakciója támogatja, hogy Kovács László helyett a lett Andris Piebalgs legyen az energetikai ügyek biztosa, a volt magyar külügyminiszter pedig az adó- és vámügyekkel foglalkozzon.

Lévai Katalin szocialista EP-képviselő szerint korábban történelmi döntést hozott az európai parlament, hiszen először akadályozta meg a testület az Európai Bizottság megalakulását. Hogy Kovács alkalmasabb lesz-e adó és vámpolitikai kérdésekben, mint az energetika területén, arra Lévai nem tudott válaszolni. Tabajdi Csaba szocialista képviselő pedig ezen kérdésünkre annyit mondott, hogy a bizottsági meghallgatására Kovács "föl fog készülni".

László Boglár kormányszóvivő kora este azt mondta Brüsszelben, hogy a magyar kormány politikailag alkalmasnak tartja Kovács Lászlót a biztosi feladatokra, a tárca kiválasztása pedig már Barroso elnök dolga.

Gyurcsány kitartott

Kovács újrajelölése jó darabig nem volt biztos, mert az Európai Néppárt egy ideig nem akart belenyugodni, hogy csak konzervatív és liberális jelöltet távolít el Barroso; cserébe a magyar biztos fejét követelték. A volt külügyminiszter újrajelölése jórészt Gyurcsány Ferenc kitartásának köszönhető, no meg annak, hogy - mint egy igen magasrangú magyar illetékes fogalmazott - a magyar politikai vezetésben teljes egyetértés van arról, hogy Kovácsot az országon kívül kell tudni.