Szilárda
0 °C
6 °C

Kövér szerint a kormány senkit sem készített fel az EU-ra

2004.05.04. 21:51
A vállalkozókat, "sem a kereskedelemben, sem a szolgáltatásban, sem az iparban, de legkevésbé a mezőgazdaságban" nem készítette fel a Medgyessy-kormány a várható következményekre - állította Kövér László Sopronban. A Fidesz válaszmányi elnöke szerint Medgyessytől és Horn Gyulától, mint "valamiféle szélsőséges kijelentésekre magát ragadtató embertől" nyugaton elhatárolódna saját pártjuk.
A kormány a vállalásaiból gyakorlatilag semmit sem teljesített. Nem készítette fel Magyarország lakosságát, a vállalkozókat - sem a kereskedelemben, sem a szolgáltatásban, sem az iparban, de legkevésbé a mezőgazdaságban - a csatlakozás után várható következményekre - jelentette ki Kövér László Sopronban.

Nagykapukat nyitnak

"Amit ez a kormány nem végzett el az elmúlt a két esztendőben, azt a maradék két esztendőben már nem tudja elvégezni" - fűzte hozzá a Fidesz választmányi elnöke emlékeztetve arra, hogy a Medgyessy-kormány írásos dokumentumban vállalta, hogy felkészíti Magyarország polgárait, vállalkozóit, gazdáit az európai uniós csatlakozásra, a piaci versenyben való helytállásra.

"A földtörvény módosítása kapcsán a kormány és a kormánypárti többség még azt a rendelkezésünkre álló mozgásteret sem használta ki, amelyet az európai uniós csatlakozási megállapodás a magyar termőföld értelmében számunkra kinyit. Olyan földtörvény-módosítást fogadott el néhány nappal ezelőtt az Országgyűlés, amely valójában szinte felhív a spekulációra, valójában szinte kinyitja, nem is a kiskapukat, hanem a nagykapukat a külföldi spekulációs célú földvásárlás magyarországi megjelenése előtt" - jelentette ki a politikus. Rámutatott: Az Európai Unió nem cél, hanem eszköz. A cél Magyarország fölzárkóztatása, Magyarország polgárai esélyeinek növelése; az elmúlt két esztendőben ez a lehetőség kihasználatlan maradt.

A jobboldalt kihagynák

Kövér László a kormány hozzáállását illusztráló, szimbolikus példának nevezte Medgyessy Péter miniszterelnöknek és Horn Gyula volt kormányfőnek a Magyar Hírlap egy körkérdésére adott válaszát, amely "nemcsak, hogy sérti Magyarország választópolgárainak egyik felét, hanem nem utolsó sorban azt mutatja, hogy ezeknek az embereknek nem csupán a múltjával van baj". "Ha Európában mondana valaki akár volt miniszterelnökként is egy olyan kijelentést, hogy a jobboldalt ő kihagyná az Európai Unióból, én azt hiszem, hogy attól, mint valamiféle szélsőséges kijelentésekre magát ragadtató embertől, a saját pártja határolódna el először" - mondta a fideszes politikus.