Klaudia
-3 °C
3 °C

A lettek és a litvánok vezetik a közlekedési feketelistát

2004.05.10. 14:28
Május elseje után az EU-tagállamok közül már nem Svédországban a legbiztonságosabb közúton közlekedni, hanem Máltában. A szigetországban százezer lakosonként öt ember veszítette életét közlekedési balesetben, Magyarországon ugyanez a szám tizennégynél is magasabb.
Május elsejével, az új európai uniós tagországok csatlakozásával Görögország és Portugália elvesztette korábbi előkelő, bár nem sok dicsőséget hozó helyezését: immár nem ezek az államok, hanem Lettország és Litvánia vezeti azt az EU-listát, amelyen a közlekedési szempontból legveszélyesebb országok szerepelnek.

Svédország volt a legbiztonságosabb

Mint a La Derniere Heure című belga lap írja hétfői számában egy holland statisztikát idézve, Görögországban 2002-ben százezer lakosra vetítve átlagosan 19,3 ember halt meg közlekedési balesetekben, Portugáliában pedig 17.

Az EU-átlag ebben az esztendőben 10,3 volt. A skála másik végén, azaz a legbiztonságosabb országok között Svédország szerepelt (százezer lakosonként 6 halott), illetve Hollandia és Nagy-Britannia, a maguk 6,1-es adatával.

Szlovákia közelít az EU-átlaghoz

A csatlakozás, vagyis 10 új tagállam adatainak számbavétele felborítja ezt a rangsort. A letteknél és a litvánoknál ugyanis százezer lakosra vetítve 20-nál is több ember halt meg 2002-ben közlekedési balesetekben, de Lengyelországban (15,25), Magyarországon (14,04) és Csehországban (14,02) is elég rossz a helyzet.

Ugyanakkor például a szlovákiai adat már megközelíti az EU-átlagot (11,34), s az EU-csatlakozással immár nem Svédország, hanem egy új tagállam, Málta számít az EU közlekedési szempontból legbiztonságosabb országnak: a kis földközi-tengeri szigeten százezer lakosonként öt halálos áldozat volt 2002-ben.