Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Németország nem fizet

2003.12.05. 11:54
Az unió stabilitási és növekedési paktumának megsértését követő viták után Németország ismét összetűzésbe keveredett az Európai Bizottsággal. Ezúttal azért, mert a németek sokallják azt az összeget, amivel az uniós büdzséhez kellene hozzájárulniuk Brüsszel elképzelései szerint.
Hans Eichel szerint évente 14 milliárd euróval növekedne az általuk az uniós kasszába fizetetndő hozzájárulás összege, ha a brüsszeli "vágyálmok" valóra válnak - írja az EUObserver.com. A német pénzügyminiszter a KPMG pénzügyi tanácsadó cég adataira alapozva adott hangot aggodalmának tegnap Berlinben.

A híroldal beszámolója szerint az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosa, Michaela Schreyer - aki egyébként német - azzal vágott vissza, hogy hazája jelenleg kevesebbet fizet be az uniós kasszába, mint valaha.

Németország az uniós költségvetés egyik legnagyobb befizetője. Ebben az évben a németek egymaguk állták a teljes EU-büdzsé kicsivel több, mint 20 százalékát. Schreyer érvelése szerint ez azonban nem elég, mivel tavaly még közel 23 százalékra rúgott az ország befizetése, de ez messze elmarad a '90-es évek 30 százalék körüli értékeitől.

Sokba lesz a bővítés

A Bizottság szeretné megnövelni a közösség saját forrásait. Jelenleg a tagállamok a bruttó nemzeti össztermékük (GNP) 1,02 százalékát kell, hogy befizessék az EU-kasszába, de az EB szerint ez nem lesz elég a jövő évi bővítés után. Ezért a testület szeretné az összeget az előzetes megállapodásokban rögzített 1,27 százalékra növelni -írja az EUObserver.com.

Az Európai Bizottság már vizsgálja a 2007 utáni hétéves időszakra vonatkozó költségvetés finanszírozásának lehetőségeit. Brüsszel és Berlin mostani összezördülése a portál elemzése szerint még csak ízelítő a jövő év elején kezdődő kemény költségvetési vitasorozatból.